Karikó Katalin Bangkokban kapta meg a Mahidol Herceg Díjat

A Prince Mahidol Award díjazottjai 2021-ben az orvostudomány területén Karikó Katalin (Magyarország/USA), valamint kutatótársa, Drew Weissman (USA), továbbá Pieter Cullis (Kanada) – jelentették be november 15-én Bangkokban. A Thai Királyi Család 1992-ben alapított Mahidol Herceg Díj kitüntetettjei közül eddig öten kaptak Nobel-díjat.

A hírvivő RNS-hez kapcsolódó technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin, valamint az mRNS orvosi alkalmazása módszerének a kidolgozásában vele együttműködő Drew Weissman mellett a lipid nanorészecskéknek az orvostudományban használatos elvét és egyik fajtáját leíró Pieter Cullis munkásságát ismeri el a 2021. évi Prince Mahidol Award orvostudományi kategóriája. A 30. Mahidol Herceg Díj kitüntetettjeit 2021. november 15-én Bangkokban sajtótájékoztatón jelentették be a Prince Mahidol Award Alapítvány vezetői. Elárulták: a kitüntetésre 35 országból 86 jelölés érkezett.

Karikó Katalin, aki „a Szegedi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot”, Drew Weissmannal együtt dolgozott a philadelphiai Pennsylvániai Egyetemen, amikor „2006-ban felfedezték, hogy az mRNS-ben lévő nukleozidok módosítása csökkentheti az idegen RNS-sel szembeni sejtreakciókat.” Ez és későbbi vizsgálataik vezettek „a pszeudouridin mRNS előállításában való felhasználásához és a pszeudouridint tartalmazó mRNS tisztítási módszerének a feltalálásához. Ezek jelentik az mRNS vakcina fejlesztésének kritikus alapjait.”

A sikerhez szükséges volt a lipidbiokémia területének fejlődésére is. A lipid nanorészecskék orvostudományi alkalmazásának úttörője Pieter Cullis. A vancouveri Brit Columbiai Egyetem professzora által megfogalmazott elvet és kidolgozott módszert is alkalmazták az mRNS-vakcinák hordozórendszerének a kifejlesztésekor.

Az mRNS-alapú oltóanyag a COVID-19 világjárvány megfékezésének egyik modern eszköze. Ugyanakkor a nukleinsav sejtekbe történő bejuttatásának módja a jövőben a számos betegség megelőzésére és kezelésére szolgáló RNS-technológia különböző alkalmazási lehetőségeit nyitotta meg – összegzett a 30. Mahidol Herceg Díj kitüntetettjeiről szóló sajtóközlemény.

„A királyi védnökség alatt álló Prince Mahidol Award Alapítványt 1992. január 1-jén hozták létre Ő Királyi Felsége Mahidol Songklai herceg születésének 100. évfordulója alkalmából.” A Thai Királyi Család által alapított kitüntetést évente két – orvostudományi és közegészségügyi – kategóriában osztják ki. Mindegyik díj egy-egy éremmel, oklevéllel és 100000 amerikai dollár (közel 32 millió forint) összegű pénzjutalommal jár.

A Prince Mahidol Díj kitüntetettjei közül eddig öten kaptak Nobel-díjat. A rangos elismerést elnyert tudósok közül például Sir Gregory Paul Winterrel legutóbb Cambridge-ben találkozott Karikó Katalin. Az SZTE alumnája eddigi több mint félszáz elismerése közül – a japán Keio Orvosi Tudományos Díj elnyerését követően – a Prince Mahidol Award a második ázsiai kitüntetés.