Glamour girl lett Karikó Katalin: az év nőjének választotta a Glamour magazin

A Glamour magazin díját minden évben a különleges és az igazán inspiráló személyeknek ítélik oda. Díjaznak többek között színészeket, influenszereket, írókat is, de akár az üzleti- és sportéletből, vagy a tudományos világból is választanak. 2019-ben például Greta Thunberget is kitüntették, de számos ismert zenész, vagy színész is megkapta már.

„»Glamour girl-nek« jelöltek, én nemet mondtam, hiszen ez áll legmesszebb tőlem, de Zsuzsi szerint szükség van a fiataloknak »ilyen« női példaképre. Hát végül kötélnek álltam és így lettem 2021 egyik »Glamour girl-je«” – írja Karikó Katalin Facebookján.

Ezzel arra utalt, hogy végül lánya, Francia Zsuzsanna beszélte rá, hogy fogadja el a díjat. Posztjában linkelte is a Glamour magazin róla szóló cikkét, amelyben mindketten megszólalnak. A cikk részletesen végigveszi a kutató életét, személyes sztorikkal fűszerezve. Bár Szeged konkrétan nincs megemlítve, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont is csupán egy „magyar intézményként” szerepel.

Többek között egy olyan történettel szemléltetik Karikó tudományos munkásságát, amely jól mutatja, hogy mennyire a tudománynak él. Amikor a csoportvezetője bemutatta őt másoknak, mint aki neki dolgozik, erre Karikó azt felelte: „Nem neked dolgozom. Tényleg azt hiszed, hogy miattad jövök be hétvégente a laborba, hogy dolgozzak?” Ezt Karikó a tudományért, a kutatásaiért tette.

Idén ugyan a Nobel-díjat nem ítélték oda neki, mert túl korai lett volna, azért a rengeteg egyéb díj kárpótolta. Szerinte amúgy sem a díjak a fontosak.