Ujhelyi: hétszeres volt a túljelentkezés a fiatalok ingyenes európai vonatbérletére

Rendkívüli sikert hozott az ingyenes InterRail-bérleteket szétosztó DiscoverEU program kedden lezárult legutóbbi pályázata, több mint 330 ezer európai fiatal jelentkezett, a magyar helyekre hétszeres volt a túljelentkezés – írta közleményében Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, a program mentora.

A képviselő az ADOM Diákmozgalom szóvivőjével, Schermann Fruzsinával közösen tartott szerdai online sajtótájékoztatóján számolt be az eredényekről. Mintegy 60 ezer bérletet ítélnek oda a pályázóknak az idei fordulóban; ezúttal a koronavírus-járvány miatt tavaly kimaradtak is újra jelentkezhettek.

Ujhelyi elmondta; a DiscoverEU program hosszú távú jövője biztosított, hiszen a következő uniós hosszú távú költségvetésben összesen mintegy 700 millió euró áll majd rendelkezésre. A képviselő továbbá arra kérte a magyar államot és az önkormányzatokat, hogy csatlakozzanak ehhez a programhoz, és saját forrásból teremtsenek hasonló lehetőséget az érintett korosztály tagjainak helyben vagy országosan.

Schermann Fruzsina arról számolt be, hogy a mintegy 8 ezer magyar pályázó közül több mint 2100 a diákmozgalom oldalán keresztül jelentkezett a lehetőségre. A „FreeInterrail” program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalnak adjon ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján.

A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel, aki egészen a megvalósításig támogatta a projektet; ebben végül Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Navracsics Tibor volt uniós biztos is jelentős szerepet játszott – olvasható a képviselő sajtóközleményében. A pályázatról mi is írtunk korábban:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Keddtől lehet igényelni a bérletet, amivel beutazhatjuk Európát

Keddtől a 18 és 20 év közötti európai fiatalok újra pályázhatnak az ingyenes vasúti bérletekre, az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében idén 60 ezer vasúti utazási igazolványt oszt ki.