Az oxigénért dulakodnak a kórház folyosóján a légszomjjal küszködő betegek Romániában

Romániában a szerdán közzétett hivatalos adatok nem utalnak arra, hogy közeledne a koronavírus-járvány negyedik hullámának a tetőzése.

Az elmúlt 24 órában több mint 17 ezer személynél mutatták ki a fertőzést, és 414-en haltak meg a kór következtében. Mind a hétnapi új fertőzések, mind a hétnapi halálesetek száma folyamatosan nő, az általuk rajzolt görbe az elmúlt napokban számottevően nem laposodott, ami azt jelenti, hogy messze még a negyedik hullám tetőzése.

Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter egy kedd esti televíziós interjúban úgy vélte: az év végéig biztosan túljut az ország a negyedik hullám tetőzésén, de addig még sok van, és az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás tovább fokozódik. A miniszter szerint a tetőzés után is probléma marad, hogy rendkívül alacsony (mintegy 36 százalékos) a beoltottak aránya, így az ország továbbra is ki lesz téve az újabb hullámoknak.

A Digi24 hírtelevízióban a bukaresti Matei Bals járványkórház orvosa arról számolt be, hogy

az intézmény folyosóján dulakodás alakult ki kórházi ágyra váró, légszomjjal küszködő betegek között azért, hogy ki jusson oxigénhez közülük.

A betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán. A csatorna által megszólaltatott Emilian Popovici, a román járványügyi társaság alelnöke felhívta a figyelmet, hogy egy hét alatt többen vesztették életüket a betegség szövődményeiben, mint ahányan az 1989-es forradalomban vagy az 1977-es földrengésben haltak meg.

A szerdai hivatalos adatok szerint húszezerhez közelít a koronavírussal kórházban kezelt betegek száma, akik közül csaknem 1800-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A hírtelevíziók szerint e számoknak a kórházak és az intenzív osztályok befogadóképessége szab határt. A betegfelvételi osztályok előtt mentőautók sorakoznak arra várva, hogy legalább egy folyosón elhelyezett széken hagyhassák a beszállított betegeket.

Eközben a Főtér azt írja, az egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy az alacsony átoltottság miatt szinte zavartalanul terjedő koronavírus tovább mutálódik, és újabb, sokkal agresszívabb változata jöhet létre. Jászvásári orvosok máris jelezték, hogy az utóbbi időben azt tapasztalják: a kórházba kerülő betegek jó részének sokkal gyorsabban romlik az állapota, mint korábban.

Ez egyértelműen annak tudható be, hogy Romániában nagyságrendekkel alacsonyabb az átoltottság, mint más európai országokban. A romániai helyzet kapcsán már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is riadót fújt. A világszervezet illetékesei hétfőn délután tárgyaltak az oltási kampány koordinátoraival, hogy kiderítsék, miért ilyen elkeserítően alacsony – csupán 35 százalékos – az átoltottság.(via MTI, Főtér)