Karikó Katalin elsírta magát a legutóbbi díjátadója előtt Spanyolországban

Bár nemrég még a Nobel-díj legújabb várományosaként tartották számon, amit végül nem kapott meg, Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus élete nem áll le, már ami a díjátadókat illeti. Egy újabb elismeréssel gazdagodott még a nyáron; június 23-án, Oviedóban jelentették be, hogy koronavírus elleni oltóanyagot kifejlesztő 7 kutató kapja meg a tudomány és technológia kategóriában az Asztúria hercegnője kitüntetést.

A magyar biológus mellett a kitüntetettek között van Drew Weissman amerikai immunológus, Ugur Sahin és Özlem Türeci német orvosok, Derrick Rossi kanadai biológius, Sarah Gilbert brit vakcinológus és Philip Felgner amerikai biokémikus.

Tegnap ment Oviedóba Karikó, hogy majd október 22-én átvegye a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat tudomány és technológia kategóriában, amikor az történt a szállodájuk előtt, hogy egy dudazenekar is köszöntötte, ő pedig elérzékenyült a fogadtatástól. Karikó egy videót is közzétett erről a hivatalos Twitter-oldalán. „Soha nem fogom elfelejteni a fogadtatást, amit az Ovideóba érkezésünkkor kaptunk; az éljenző tömegek, a dudások... Nem tudtam visszatartani a könnyeimet” – írta angolul.