50 romániai covid-beteget vesz át Szeged és Debrecen, megszületett a megállapodás

Megkezdődhet romániai kórházakban ápolt betegek Magyarországra szállítása, erről állapodott meg a két ország kormánya – értesült a hvg.hu.

Információik szerint megállapodás született a magyar és a román kormány között a Romániában kezelt betegek Magyarországra szállításáról. Romániai forrásoktól úgy értesültek, hogy egyes határmenti romániai betegek magyarországi egészségügyi intézményekbe szállításáról van szó, hogy így tehermentesítsék a teljes kihasználtsággal működő romániai kórházakat.

Úgy tudják, a betegeket Magyarországon is elsősorban határmenti kórházakba szállítják majd. Arról nincs információjuk, hogy koronavírusos, vagy más betegséggel kezelt betegeket szállítanak-e hozzánk. Eddig csak eszköz- és gyógyszerellátmány érkezett tőlünk, de romániai egészségügyi forrásaik szerint ez nem elegendő, ezért kellett az új megállapodás.

Közben megjött a hír, Szijjártó bejelentette hivatalosan is: Romániában rendkívül komoly kihívásokkal küzdenek a járványhelyzet tekintetében, „nagyon sok a súlyos beteg, nagyon sok a napi esetszám”. A miniszter elmondta, úgy döntöttek, hogy segítenek Romániának, és 50 covidos beteget vesznek át intenzív ellátásra;

őket a szegedi és a debreceni klinikák veszik át.

Kitért arra: jelenleg a romániai egészségügyi minisztérium és magyar oldalról az Országos Kórházi Főigazgatóság egyeztet a technikai részletekről, amelyek közé tartozik az, hogy milyen állapotú betegeket vesznek át kezelésre. A kórházi diagnózisok magyar nyelvre történő gyorsfordításának kérdéséről is egyeztetnek, valamint arról, hogy a betegek átszállítása mikor kezdődhet meg – fejtette ki Szijjártó Péter.