Romániát letarolja a koronavírus-járvány: hozzánk jönnek át a betegek Arad megyéből

A koronavírus-járvány miatt nemzetközi segítséget kérő Románia arról tárgyalna, hogy a súlyos betegeit Magyarországon ápolják – írja hivatalos bukaresti forrásokra hivatkozva a G4Media, amelyről az Index számolt be.

Egyelőre a határ menti megyékből hoznának súlyos betegeket Magyarországra mentőautóval (a repülőgépen történő szállítás veszélyes az oxigénpalackok miatt), ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ajánlotta fel a múlt heti, hét halálos áldozatot követelő konstancai kórháztűz után. „Amennyiben szükség van betegek ellátására, a magyar egészségügyi ellátórendszer kapacitásai megvannak, így számíthatnak ránk” – írta. A Maszol úgy tudja, hogy szerdán az Arad Megyei Sürgősségi Kórház már élt is az ajánlattal.  

Romániában tombol a koronavírus-járvány, a stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint 328 koronavírusos beteg halt meg, az újonnan diagnosztizált fertőzéseké pedig megközelítette az előző napi 15 ezres csúcsot. Ez utóbbi hatvan százalékkal múlja felül a kéthetes mozgóátlagot, tehát a járványgörbe még mindig meredeken emelkedik az országban, a következő időszakban így még több fertőzésre és halálesetre lehet számítani.

Szerdán már egyetlen szabad intenzíves ágy sem maradt az egész országban

a koronavírusos betegek kezelésére, kivéve azokat, amelyeket a kórházakban az alapbetegségük mellett koronavírussal is megfertőződött pácienseknek tartanak fenn. Jelenleg 1513 intenzív terápiás ágy foglalt.

Hétfőn a bukaresti Marius Nasta Tüdőkórházban már nem volt elég hely a kórtermekben, a Facebook-oldalukon közzétett fotók alapján a betegek a kórház folyosóin fekszenek. Mint írják, a folyosókra is ágyakat állítottak, mert a Covid-osztályon lévő 81 ágyra 104 beteg jut. Viszont a kórtermeken kívül fekvő betegeknek csak palackból, a vezetékes rendszernél jóval alacsonyabb nyomáson tudnak oxigént biztosítani.

Kedden Románia nemzetközi segítséget kért a helyzet miatt. Az erről szóló kormányhatározat szerint gyógyszer sincs, a kórházaknak 12 700 doboz, az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló, Tocilizumabum nevű gyógyszerre és oxigénadagolókra lenne szüksége.