Köszöntjük kedves olvasóinkat, ez itt az új Szegeder!

És nem csak köszöntünk mindenkit, de köszönjük a türelmet is, elsősorban azon olvasóinknak, akik támogattak minket abban, hogy teljesen lecseréljük oldalunkat egy újra, egy jobbra, egyre, ami a lehetőségek tárháza. Itt vagyunk.

A vártnál tovább tartott a fejlesztés, és még nem is vagyunk készen mindennel, azt a pontot ugyanakkor elértük, hogy már ti is láthassátok, és mától használhassátok is új oldalunkat. Ami gyorsabb, szebb, jobb, mint volt az előző. Ebben a cikkben összeszedjük, mi a különbség, mikre kell számítani, tartsatok velünk!

Egy címlap, ahol otthon vagyunk

Természetes, hogy teljesen új megközelítéssel újítottuk meg a Szegeder címlapját is. Inspirációt a legnagyobb európai és amerikai lapok adtak, és talán ez az a része az oldalnak, amivel a legtöbb időt töltöttünk el a fejlesztés során. Nem csoda, hiszen ezzel a felülettel találkoznak majd olvasóink is először, amikor beütik a keresőbe, hogy szegeder.hu.

Az új címlap – leszámítva a fejlécet, ami alapjaiban sokat nem változott –, teljesen más ligában játszik, mint a korábbi. Egyrészt több tartalom van rajta, a régebbi huszonöt helyett harminchat cikk (és ez még bővítve lesz), másrészt ezek nagyrészt már képpel szerepelnek, bizonyos cikkek esetében pedig (például interjúk, helyszíni riportok) egy kis címke is jelzi a kép bal alsó sarkában, hogy egy különlegesebb anyagról van szó. De

a legfontosabb, hogy elhagytuk a kezdetleges, blogszerű kinézetet, igazi címlapunk lett.

Változott, pontosabban lett layout, azaz egy statikus elrendezés, amelynek köszönhetően ugyanazon a helyen mindig ugyanakkora cikkek vannak. Fent baloldalt egy vezető cikk, mellette pedig kevésbé jelentős hírek szaladnak. Itt érdemes megemlíteni, hogy címlapunk betöltésekor egyetlenegy hirdetéssel sem találkozik az olvasó, ami ritka ma az online sajtóban. Ezzel azt szeretnénk jelezni, hogy számunkra tényleg a tartalom az első, hirdetések pedig azért vannak mindössze, mert anélkül nem tudjuk fenntartani az újságot. Lejjebb görgetve, valamint a cikkekben már természetesen vannak reklámok az ilyenkor megszokott helyeken.

Szintén újdonság a címlapi prioritási rendszer, amelynek köszönhetően a háttérben dolgozó szerkesztő tudja befolyásolni, hogy egy éppen kimenő anyag mekkora figyelmet kapjon. Egy fontosabb cikk szép nagy képpel indul a címlap tetejéről, egy kevéssé jelentős pedig lehet, hogy nemcsak, hogy képet nem kap, de lentebbről is indul, és akár még Facebook-oldalunkra sem kerül ki. Ha olyan anyaggal készülünk, amit szeretnénk minél jobban kihangsúlyozni, ezentúl képesek vagyunk azt teljes szélességben megjelentetni a címlap legtetején, mintegy dominálva azt.

A címlapon lefelé görgetve – bármilyen eszközön tesszük is ezt – hamar találkozunk egy új szekcióval, ahol a legfrissebb és a legnépszerűbb cikkeink címeit láthatjátok. Előbbi egy lista legújabb cikkeinkkel, kronológiai sorrendben; utóbbi pedig azt mutatja, hogy az elmúlt negyvennyolc órában miket olvastak sokan a Szegederen, így könnyen képbe tudtok kerülni mindig.

A leggyorsabbak közt

Az elmúlt napokban a Pingdom rendszerében elvégzett tesztjeink alapján tudjuk, hogy a Szegeder ma Magyarország egyik leggyorsabb hírportálja lett. Új rendszerünknek köszönhetően gyorsabban tölt be, mint az Index, az Origo, a 24.hu, a hvg.hu, a 444 vagy a Telex, ráadásul úgy, hogy – az Origót leszámítva – mindnél több adatot tartalmaz oldalunk a sok magas minőségű kép miatt.

Ha pedig azt nézzük, hogy a már betöltött oldalon milyen sebeséggel tudunk egyes oldalakat betölteni, még jobb eredmények jönnek ki. Szempillantás alatt megjelenik bármelyik cikkünk, egyedül a képekre kell várnunk egy kicsit, ha lassabb internetkapcsolattal rendelkezünk.

Három pont, több lehetőség

A címlapunk változott, a fölötte található fejléc azonban alapjaiban megmaradt, ezt egyelőre nem is szerettük volna jobban módosítani. Egy logó mind felett, alatta a rovatok sora (erről lentebb írunk még), ami viszont új, hogy a jobboldalon található egy új menü. Számítógépen ez három pont, telefonon pedig egy hamburgermenü, azaz három vonal egymáson.

Ide kattintva további tartalmainkat éritek el csoportosítva, úgymint a Szegeder egyre gyarapodó blogjait, közösségimédia-oldalait, valamint az általunk készített interjúkat. Ez utóbbit azért tesszük így elérhetővé, mert nagyon fontosnak tartjuk a magas minőségű, tartalmas interjúkat, azok készítését, és büszkék is vagyunk a Szegederen megjelent interjúkra, hiszen ezek többször nagyobb országos visszhangot is kapnak, és olvasóink is pozitív visszajelzésekkel élnek ilyenkor. A kis menü alján eléritek az impresszumunkat is, ahol többek között elérhetőségeinket találjátok.

Átalakított rovatrendszer

A régi honlapon egy olyan rovatrendszert használtunk, ami nemigen illeszkedett egy vidéki újsághoz. Volt eddig külön gazdaság-, kult- vagy éppen sportrovatunk, amiket ezentúl nem találtok meg; helyettük inkább földrajzi alapon különböztetjük meg cikkeinket. Így van helyi, megye és belföld rovatunk, illetve egy fotó-, egy videó- és egy véleményrovatunk.

Egy ilyen szintű változás persze nem mehet át megelőző kutatás nélkül, ezért megnéztük, mennyire használjátok a régi rovatrendszert, hányan kattintottatok fent a rovatokra. Az derült ki számunkra, hogy a most eltűnő rovatokat nem nézték sokan, így azokat nem fogjátok hiányolni reményeink szerint. Van viszont egy új rovatunk, a helyi és a belföldi hírek közé beékeltük a megyei híreket, így most már külön tudjátok nézni a Szegedről szóló cikkeket, a megye további településeiről szólókat, illetve az országos anyagokat is.

A jövőről

Amit most láttok, amit ezentúl olvashattok mint Szegeder, az egy sokkal komplexebb és okosabb honlap alapja. Egy gyors és stabil alap, amire tudunk a jövőben építkezni. Jönni fog még a régóta várt dark mode, sok más újdonság, de alapvetően igaz, hogy itt már egyedül az anyagiak és az idő szabnak határt képzeletünknek, míg korábban az elavult rendszerünk is. Egy szó mint száz, seregnyi ötlet és elképzelés van még a tarsolyban. Tartsatok velünk ezentúl is, hívjatok másokat is, megyünk tovább!

Ha az új oldalunkkal kapcsolatban bármilyen észrevételetek van, esetleg hibát találtatok vagy csak javasolnátok valamilyen új funkciót, írjatok nekünk Facebookon vagy a hello@szegeder.hu mailcímünkre.

 

A szerkesztőség nevében,
Szűcs Dániel főszerkesztő