Már közel 100 üzletben, étteremben és kávézóban menthetnek ételt a szegediek a Munch alkalmazáson keresztül, melynek elsődleges célja az ételpazarlás visszaszorítása, közölték a Szegederrel.
„A szegedi Emmarozs pékségünket megnyitva ketten dolgoztunk, induláskor csak előrendelésre készítettünk kenyeret. Amikor áttértünk az emelt, fix mennyiség sütésére, hamarosan rájöttünk, hogy milyen nehéz lesz »megjósolni« a fogyást: függ időjárástól, fizetésnaptól, ünnepektől” – mesélt a keddi sajtótájékoztatón Fábián Zsolt, az üzlet társalapítója arról, miért választották végül a Muchot.
Az első időszakban – a covid alatt – a maradékot az orvosoknak, ápolóknak, ismerős plébániának vitték el munka után. Később a három szegedi „szeretetládát” töltötték meg, bő három év múltán, immáron több üzlettel, megsokszorozódott termékszámmal, 60 fővel nem tudnák ezt megoldani, ezért az elsők között voltak, akik a városban megegyeztek a Munch alkalmazásáról. „Hamar népszerű lett, ahogy a pékség is. Ma már villámgyorsan elfogy, amit a Munchon kínálunk,
és így soha egyetlen morzsa sem ment kukába abból, ami az Emmarozsban készült.”
Szegeden jelenleg közel száz vendéglátóhelyen menthetünk ételt. A Munch partnerei között olyan szuper- és hipermarketek is megtalálhatóak, mint az Auchan, a Spar és a Penny, illetve a nemzetközi láncokat képviseli a Starbucks is.Menüket menthetünk a Béke Tanszék kínálatából, a torták és sütik kedvelőit az Emmarozs várja, zöldség-gyümölcs mentésről a Vitaminszalon gondoskodik, a péksütiket pedig a Lipóti biztosítja.
A NÉBIH adatai szerint egy átlagos magyar megközelítőleg 59 kilogramm élelmiszert pazarol el évente. A Munch felhasználói Szegeden eddig 182 tonna (182 ezer kilogramm) élelmiszert mentettek meg.
„Szeged különleges helyet foglal el az életemben, hiszen édesanyám családja Apátfalvi, és gyermekkorom minden nyarát itt töltöttem. Ezért is jelentett különös örömöt, hogy három évvel ezelőtt elindíthattuk a Munchot Szegeden, ami azóta is az egyik leglelkesebb ételmentő város. Megtiszteltetés számomra, hogy részesei lehetünk Szeged életének” – mondta a közlemény szerint Zwecker Bence, a Munch ügyvezető igazgatója.
Fotó: Emmarozs / Facebook
Aki tehát vesz egy munchot, nemcsak kedvezményesen tud enni, hanem a környezetért is tesz, hiszen a vendéglátóegységek a nap végén kénytelenek lennének kidobni a még jó minőségű, fogyasztásra alkalmas, de el nem adott, vagy közeli lejáratú élelmiszereket. A munchok pontos tartalma mindig meglepetés, hiszen nem tudható előre, hogy pontosan mi fog megmaradni a nap végén. Az ételmentés további előnye, hogy igényeinktől és szokásainktól függően időt spórolhatunk vele.
A Munch Csongrád-Csanád megyei Facebook csoportjában minden típusú ételmentő tippeket is megosztanak, a csomagokról megosztott fényképes visszajelzésektől kezdve a csoporttagok által kitalált ételmentő receptekig mindenféle tartalom jelen van.