Zöldül a Vértó, de egyelőre nem kell aggódni

Kollégánk épp a Vértó felé járt a héten, és észrevette, hogy Szeged egyik legismertebb, horgászásra is alkalmas víztározója elkezdett zöldülni. Hol jobban, hol kevésbé, de a jelenség szinte mindenhol látható volt a vízfelületen. Bár halpusztulás nem volt tapasztalható, a jelenség mégis aggodalomra adhat okot a nem múló hőség miatt, ezért megkérdeztük a fenntartó Szegedi Vízmű Zrt.-t a helyzetről.

A városi cég válaszlevelében megerősítette, hogy mivel a Vértó elsődleges funkciója a csapadékvíz gyűjtése, tározása, ezért a vízszint és a víz minősége az időjárás függvényében változhat. Mivel az utóbbi hónapokban nagyon kevés volt a csapadék, ezért nem volt a Vértó vizének természetes csapadékvíz utánpótlása, a vizet más módon nem pótoljuk.

A csapadéktározóknál a csekély vízutánpótlás és víztömeg miatt – rendszeres gondozásuk ellenére – előfordulhat, hogy kibillen egyensúlyából a vízminőség, vagy elszaporodik az alga, hínár, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy minél ritkábban történjen ilyen eset”, közölte a fenntartó cég a Szegederrel.

Ennek keretében évente – meghatározott ütemterv szerint – több alkalommal tisztítják a hozzájuk tartozó tavak felületét, rendszeres vízmintavételekkel ellenőrzik a víz minőségét. Amennyiben szükséges, azonnal beavatkozunk.Az oldott oxigén szintjének növelése érdekében a levegőztetők egész nyáron működtek, jelenleg is üzemelnek, jelezték, és hozzátették, halpusztulást ők sem tapasztaltak.

Fotó: Koller Hanna / Szegeder

Azonban a Vértóban jelenleg nincs is sok hal, horgászati funkcióját ez év tavasza óta egyelőre nem tölti be, ugyanis szükségessé vált egy meghibásodott zsilip javítása nemrégiben. Emiatt ki kellett telepíteni a halakat, hiszen leeresztették a vizet a művelethez.

A közelmúltbeli zsilipjavítás után a halakat egyelőre nem is telepítették vissza,

árulták el, bár kollégánk látott néhány példányt a vízben. A Vízmű azt is írta, jelenleg vizsgálják a horgászati tevékenység folytatásának lehetőségeit.

Ezen felül a tó meglehetősen szemetes is a part mentén, többek között a vízben is úszik az emberek által eldobált sörösdoboz és miegyéb kollégánk szerint. Kérdeztük a szolgáltatót, milyen módon szokták a szemetet eltávolítani és milyen gyakran. A Szegedi Vízműtől annyit írtak, a tó közvetlen partján, rézsűjén található szemét szedése, eltávolítása az ő feladatuk, az azon kívüli terület viszont nem a vízmű üzemeltetésében van.