Újra elmocsarasodhat a gyálai Holt-Tisza, nem elég magas a vízszint

Hiába tisztították meg milliárdokból, újra elmocsarasodhat Szegeden a gyálai Holt-Tisza, jelezték a környéken élők a Telexnek. A gondokat a lap szerint az okozza, hogy a Bodobács utcánál túlságosan alacsony a part, ezért az előzetesen tervezett vízszint részben elönthetné az utcát, emiatt nem lehet a holtágban megfelelően pótolni a vizet.

A holtág ugyanis zsilipekkel van szakaszokra osztva. A Tiszához legközelebb eső részen – Feketevíz – tudják szivattyúval betáplálni az élő Tisza vizét, és a holtág többi szakaszába onnan folyhat tovább a friss víz. Ha azonban nem elég magas a víz a középső szakaszon, akkor nem folyik tovább a Fehérparti és az utána következő részekre. Nyáron különösen fontos volna a pótlás, mivel a nagy vízfelületek a hőségben jobban párolognak.

A Telex megkeresésésre a holtág-rehabilitációs program egyik irányítója, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) azt írta, hogy a holtág feltöltését a Tisza vizéből az Ativizig a legmagasabb vízszint eléréséig elvégezte, azonban ez 24 centivel alacsonyabb, mint a holtágra vonatkozó üzemelési engedélyben rögzített vízszint. Ez a hiány valóban a Bodobács utcánál érint egy 240 méter hosszú szakaszt.

A Klebelsberg-telepen és a Tompasziget városrészben élő helyiek nem kaptak hivatalos tájékoztatást a helyzetről, de úgy tudták, hogy valamiféle gátépítés lehet a megoldás a problémára. Az OVF erre azt válaszolta a lapnak, hogy a gátépítés a területi viszonyok miatt nem lehetséges, a mélyfekvésű terület megfelelő anyaggal való feltöltésére és végleges tereprendezésre van lehetőség.

Viszont az OVF megjegyezte azt is, hogy hibás tervezői vagy vállalkozói felelősségről nem lehet beszélni,

vagyis nem lehet a projekten belül megoldani a pluszmunkát. Azt, hogy a szükséges tereprendezés mikorra és mekkora költséggel valósulhat meg a Bodobács utcánál, még nem tudják, mert folyik a megoldás elméleti kidolgozása, írták a Telexnek. A lakosokat pedig az újabb tervek elkészülte után fogják tájékoztatni.

A gyálai Holt-Tisza rendbehozatala évtizedeken át napirenden volt. Hetven éve még ott strandoltak, ám az utóbbi negyven évben a bűzös, mocsaras, több helyen szeméttel telehordott, szennyvíz-bevezetésekkel is terhelt volt a meder. A vízügyesek az 1990-es évek óta tervezték a környezetvédelmi-tájrehabilitációs és kármentesítő programot, ami végül 2022-ben indulhatott el, összesen 7 milliárd forint uniós és állami forrást költöttek el rá.