Elnyerte az Európai Űrügynökség belgiumi pályázatát az SZTE frissdiplomása

Antal Levente 1 hónapot tölthet el Belgiumban a CubeSat Summer School program keretein belül, ahol az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársai és külső szakértők előadások és gyakorlati tevékenységek széles skáláját tartják majd a több mint 20 országból érkező egyetemisták elit csoportjának, írja az SZTE hírportálja.

Antal Levente a pályázatra való jelentkezéskor az utolsó félévét töltötte az SZTE TTIK villamosmérnöki szakán, amelyet azóta sikeresen elvégzett, így jelenleg friss diplomás. Az ESA olyan egyetemi hallgatóknak írt ki pályázatot, akik nemcsak érdeklődnek az űrkutatás iránt, de valamely területén már komoly ismeretekre is szert tettek. A fiatalok körében nagyon népszerű az egy hónapos belgiumi lehetőség, éppen ezért óriási siker, hogy az SZTE frissdiplomása bekerült a kiválasztott elit csoportba, fogalmaznak.

Levente az űrkutatással Kiss Ádámon keresztül került kapcsolatba az MRC-100 kisműhold diák moduljának fejlesztése során. A diák műholdvevő állomás építésében is részt vett, majd szakdolgozat témájának egy űrkutatásban használt magaslégköri ballon vezérlőmoduljának fejlesztésén dolgozott. Jelenlegi kutatómunkája részeként egy kisműhold redundáns energiaellátó rendszerének tervezésében vesz részt.

Levente mentora, Kiss Ádám a műholdak területén hazai szaktekintélynek számít, nem lepődött meg a pályázat sikerén. A siker a munkát tudja követni. (...) Büszke vagyok rá, hogy a mentorált hallgatóm, Levi már itt tart, azonban nem felejthetem: neki is van tovább – mondta a portálnak Kiss.

Úgy gondolom, hogy a siker egy többváltozós egyenlet. (...) Nagy segítséget nyújtott, hogy az egyetemen a szükséges eszközök már biztosítva voltak. Szükséges volt továbbá egyfajta elszántság a tanulmányok melletti kutatómunka fenntartásában is. A jövőben is szeretnék aktívan részt venni az SZTE-n zajló űrkutatási projektekben. Levente célja, hogy még többet tanuljon, és így hozzájáruljon a tudományos közösség előre haladásához.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám / SZTE NKI