A legjobb 400 közé került az SZTE a THE fenntarthatósági rangsorában

A THE Impact Rankings elnevezésű fenntarthatósági rangsort az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok mentén készíti el évről-évre a Times Higher Education. A június 12-én megjelent friss rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 43. helyen végzett a „Béke, igazság és erős intézmények” tematikus listán.

Az SZTE az idei rangsorban a tavalyinál közel négyszázzal több, összesen 1963 intézményt minősítő összesített listán előrébb lépett a nemzetközi mezőnyben. Így megszerezte a 301–400. helyet, ami egyben megosztott első helyezést is jelent a Debreceni Egyetemmel a 11 magyarországi intézmény között.

A világ felsőoktatási intézményeinek gazdasági, társadalmi hatása és felelősségvállalása szerint végzett értékelését 2019-ben indította el a Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 fenntartható fejlődési cél (SDG) alapján. Az összesített rangsor mellett idén 11 SDG-kategóriában szerepelnek vezető pozícióban, abszolút vagy megosztott első helyen magyar viszonylatban. Ilyen például a szegénység felszámolása, az éhezés megszüntetése, a minőségi oktatás, az egyenlőtlenségek csökkentése, a fellépés az éghajlatváltozás ellen, a megfizethető és tiszta energia.

Az SZTE elkötelezett az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok elérése felé. Az intézmény nemcsak adaptálja azon tudományos és technológiai eredményeket, amelyek segítik a fizikai erőforrások hatékony és fenntartható módon történő felhasználását, hanem oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs, valamint szolgáltatási tevékenységével maga is hozzájárul új eredmények születéséhez és tesz annak érdekében, hogy növelje a jövő generációjának a környezeti, társadalmi és kulturális értékek megőrzése iránti elköteleződését” – szól az intézmén közleménye. 

Idén júniusban a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási tevékenységeket minősítő cég is elismerte a Szegedi Tudományegyetemet a fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért, a környezeti, társadalmi, irányítási (ESG) területeken végzett kiemelkedő tevékenységéért: a QS EduData Summit 2024 csúcskonferenciáján ’Commitment to Sustainability’ díjjal jutalmazta a Tisza-parti universitast.