Karikó Katalin ismét Szegedre jön, a Könyvhét egyetemi díszvendége lesz

A Szegedi Tudományegyetem idén is bekapcsolódik az ünnepi könyvhét országos rendezvénysorozatába. Az egyetemhez kötődő helyszíneken több mint harminc könyves programra várják az olvasókat.

A 95. Ünnepi Könyvhét szegedi egyetemi díszvendége idén Karikó Katalin. Az SZTE Nobel-díjas professzora sikerkönyvét, az Áttörések – Életem és a tudomány című memoárját már 9 nyelvre lefordították. A Breaking Through – My Life in Science kötet angol nyelvű bemutatóját követően a szerző több egyetemi helyszínen is dedikálja művét, részt vesz a tankönyvek szerepével foglalkozó rendezvényeken.

Karikó az életútját bemutató könyv jogdíjaiból nagyvonalú felajánlást tett az SZTE Klebelsberg Könyvtár javára, ebből az alkalomból „Örökös Könyvtári Tag” címmel tüntetik őt ki.

A Szegedi Tudományegyetem füvészkertje is csatlakozik az Ünnepi Könyvhét programjaihoz. Németh Anikó igazgató szerint az eseményen a biológiakönyveket tekintik át egy különleges nézőpontból, a hagyományos, régi tankönyvektől jutnak majd el ugyanis a digitális tankönyvekig. A könyvek tanulmányozásában a Nobel-díjas kutatóbiológus segíti majd az elsősorban szakmai közönség tagjait.

A könyvhét egyik csúcspontja a hivatalos nyitány június 13-án, amikor a Szegedi Tudományegyetem főépülete előtti Dugonics téren Tisza Kata író, interkulturális pszichológiai szakértő köszönti a szegedi könyvbarátokat. Június 20-án a Móra Múzeumban Vészits Andreával, Móra Ferenc dédunokája meséli el, hogy dédnagyapja, az SZTE díszdoktora miért tekinthető az első „zöld” meseírónak.

Igaz történetekkel, külföldi gyerekek sztorijaival zárul június 25-én az American Cornerben az SZTE könyves napjainak sorozata. A könyvünnep Tricikli fesztivállal folytatódik június 27. és 30. között. Magyarkanizsa, Szeged és Sepsiszentgyörgy városának lakóit kapcsolja össze a kerékpározás és az olvasás szeretete.

Fotó: SZTE / Facebook