Szegeden nem volt kampány, Szegeden falunap volt

Talán még sokan emlékeznek arra, hogy milyen vehemenciával vetették bele magukat a jelöltek a 2019-es kampányba. Nemesi Pál független, de a Fidesz támogatásával indult aspiráns szinte minden nagyobb rendezvényen ott volt, legyen az egyetemi vagy állami. Sorra jártak le hozzá a párt nagykutyái a fővárosból, volt nála Novák Katalin, találkozott Tarlós Istvánnal, igazságügyi miniszterként megnézte őt Varga Judit, de kampányolt mellette Pintér Sándor, egy interjúban ajánlotta az SZTE rektor Rovó László és Orbán Viktorhoz is befutott egy kávéra.

Fülöp László kampányát ehhez képest eléggé magára hagyta a párt országos vezetése. Az élvonalbeli politikusok közül nagyon kevés járt Szegeden, hogy Fülöpöt a támogatásáról biztosítsa. Kocsis Mátéval a Békemeneten találkozott, de pózolt vele Bakondi György kormánybiztos, Gál Kinga Fidesz-alelnök, borozott a Borfeszten Simicskó Istvánnal, a KDNP frakcióvezetőjével, fogadta Menczer Tamást, egy képre beugrott mellé Sulyok Tamás köztársasági elnök is. Koncz Zsófia parlamenti államtitkárral, miniszterhelyettessel is találkozott, de a Facebookjára felkerült Soltész Miklós államtitkár és Kubatov Gábor is.

Talán a legnagyobb hal a jelölt oldalán Szijjártó Péter volt, akit az Optiwella beruházásának átadásán fogott ki.

Bár Nemesi Pálnak regnáló iparkamarai elnökként könnyebb dolga volt 2019-ben, de a Fülöpnél tett kormánypárti látogatások annyira súlytalannak bizonyultak, hogy az állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda egyszer sem írta le a jelölt nevét a kampány során.

Míg Nemesi nagy fejlesztésekkel és a harmadik híddal indult anno, Fülöp már sokkal szerényebben hozta a kampányt. A fejlesztésekre való hivatkozás lehetőségét elvette tőle a karácsonykor bejelentett kínai BYD-gyár, így általános megmondásoknál, az önkormányzat és az egyetem kapcsolatának fejlesztésénél, illetve, hogy jó, de lehetne jobb is itt az élet, nem nagyon tudott többet mondani. Talán az egyik legnagyobb performansza az volt, amikor Balogh Bence képviselőjelölttel betömött egy kátyút.

Sajtótájékoztatóira csak a helyi kormányközeli sajtó volt hivatalos, bár ők sem tolták túl a jelöltről szóló híreket.

Ellenszél híján így a Botka-féle frakció sem tudott mást, minthogy a világ létező összes falunapját Szegedre hozza. Majdnem minden hétre jutott valamilyen program a különböző városrészekben, amit rá lehetett fogni a Szeged Napja rendezvénysorozatra meg a gyereknapra. Idén is úgy jött ki a matek, hogy minden park, sétány, utca átadása a választások környékére esett, már-már napi szinten jöttek a sajtómeghívók, hogy melyik jelölt, hol és mit avat éppen.

Úgy látszik, Szegeden az igazi kampány 2024-ben elmaradt. Fülöp László jelöltsége nagyjából arra volt jó, hogy azért mégse üres kézzel álljon ott az urnáknál a Fidesz szegedi szervezete, így Botka Lászlónak sem kellett mondania semmit azon kívül, hogy tovább építené Szegedet.

>>> Ez a cikk egy élő közvetítés része. Tovább a közvetítésre! <<<