Magyar Péter: Vannak arra utaló jelek, hogy Botka László nem annyira baloldali

„Én Botka Lászlót nem szeretném minősíteni, Szeged egy szép város, és azt hiszem, elég megosztottak az emberek” – válaszolta a Szegedernek Magyar Péter hétfőn este a szegedi Dóm téren, ahol pár órával korábban több ezer ember előtt tartott kampányeseményt. Mikor a szegedi polgármesterrel kapcsolatban kérdeztük, Magyar úgy fogalmazott, hogy „vannak arra utaló jelek, hogy ő nem annyira baloldali. Ő ugye nem DK-s, de itt is van kék Fidesz, meg narancssárga Fidesz, és vannak összefonódások”.

Hogy az épülő kínai BYD-gyár kapcsán érti-e az összefonódásokat – melynek Szegedre települését a kormánnyal együttműködve sikerült elérnie az önkormányzatnak –, azt mondta, hogy arról részleteket nem tud, de bizonyos szempontból így érti, Botka „sem annyira tiltakozott, de én nem vagyok szegedi, nem akarok ebbe belefolyni. A szegedieknek kell eldönteni”.

Magyar szerint sokszor érthetetlen, hogy a kormány Kínával szoros kapcsolatot akar kiépíteni, de a keleti nyitást egy teljesen valid dolognak tartja, hiszen ezt csinálja Németország is. „Hiába mondja mindenki, meg eljátssza a szende kislányt, igazából mindenkinek nagyon szoros gazdasági kapcsolata van Kínával.” Úgy véli, hogy azt kell megnézni, adott kapcsolat szolgálja-e a magyar emberek vagy Magyarország érdekét.

„A sok kínai beruházás, kínai tőke, kínai hitelből, kínai technológiából, kínai érdekből, mint például a Belgrád–Budapest vasútvonal, ezeket meg kell vizsgálni, szerintem nem mindegyik szolgálja. Az akkumulátorgyáraknál is érdemes megnézni, nemcsak a környezetvédelmi hatásokat, hanem azt, hogy a matek kijön-e.”

Fotó: Bálint András / Szegeder

A BYD-gyárral kapcsolatban megjegyezte, elektromos autókat gyártani meg a piacban benne lenni jó dolog, de kérdés, hogy oda is csak vendégmunkások fognak-e jönni, milyen adókedvezményeket, milyen munkahelyteremtési támogatásokat kap majd az üzem, milyen kedvezményeket kapnak a környezetvédelmi előírások alól. „Ezeket kell megnézni, és szerintem ezek nagy része nem ismert, mert ezek titkos szerződések” – mondta.

Múlt hét csütörtökön írta meg a 444 belső dokumentumokra hivatkozva, hogy bár a kormány 2022-ben tagadta, a külügy mégis tudott arról a kibertámadásról, amit az orosz titkosszolgálatok széles körben hajtottak végre a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózata ellen. Magyar Péter szerint egy normális országban ilyenkor azonnal lemondana a külügyminiszter, egyrészt azért, mert két éve hazudtak erről, másrészt azért, mert ez megtörténhetett.

„Nem tudjuk, hogy milyen adatok, milyen titkos dokumentumok, információk szivárogtak ki, vajon az oroszoknak segített-e ez az Ukrajna elleni inváziónál, vajon NATO-információk is benne voltak-e.” A listavezető szerint ez egy világbotrány, és már csak azért is le kellene mondania Szijjártó Péternek, mert „bevallotta, hogy azt se tudja, hogy a minisztériumban milyen biztonsági előírások vannak”.

„Mit mondtak erre két éve? Hogy kampányhazugsággal nem foglalkoznak, és most is ezt mondják. A Fidesznek ilyen egybites kommunikációja van.”

Az elmúlt hetek nagy kérdése volt, hogy az EP-választásokra készülve ki hol fog vitázni, melyik felkérést fogadja el és mire nem jelez vissza. A Partizán múlt hét pénteken tartotta meg EP-listavezetői vitáját, amire a meghívottak közül csak Deutsch Tamás és Magyar Péter nem mentek el.

„Én hívtam ki Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet egy vitára, amiről ők bátran elfutottak és elküldték maguk helyett Deutsch Tamást és Dobrev Klárát. Azt hiszem, hogy csak egy olyan vitának van értelme, ahol ott a kormánypárt”– válaszolta Magyar a Szegedernek azon kérdésére, hogy mit üzen azoknak a szimpatizánsainak, akik csalódottak, hogy kihagyta a pénteki eseményt.

Elmondása szerint ő nem ellenzéki politikusokkal szeretne vitatkozni, főleg nem hiszi, hogy „egyszázalékos vagy Orbán Viktor által kreált pártokkal” kellene vitatkoznia. „Annak van értelme, ha a Fidesz is ott van, és ez a hely leginkább a köztévé, mivel ő máshova nem fog elmenni.”

Úgy látja, nagy sikert értek el azzal, hogy 14 év után elvileg lesz vita a köztelevízióban. „Elmondtam mindenhol, az ellenzéki pártok vezetőinek, a sajtónak, hogy én szívesen vitatkozom utána bárhol, a Partizánban, az RTL-en, a Blikkben, de először legyen 14 év után egy vita a köztévén, hiszen van egy csomó ember, akihez csak a propaganda jut el.”

Magyar szerint az nem a demokratikus működés része, hogy rendezünk nyolc vitát különböző formációkban, amit aztán senki nem néz, vagy csak négyen vannak ott.

„A demokratikus működésnek az az elve, hogy egy olyan vita van, ahol mindenki ott van, és a helye mondjuk a köztelevízió.

Lehet persze máshol is, ha van országos elérésű tévécsatorna, hogyha Deutsch Tamás eljön az RTL Klubba, oda is elmegyünk. De ő megmondta, hogy nem jön el, csak a köztévébe. Akkor legyen a köztévében. Nem az a demokrácia, hogy mindenki elkezd mindenkivel vitatkozni.”

Ennek ellenére továbbra is csak feltételekkel vállalná az MTVA-s felkérést, nem fog belemenni, hogy egyszerre ültessék le mind a 11 listát állító párt listavezetőjét. „Azt mindenki tudja, hogy arra mennek, hogy mindenkinek legyen két perce. Deutsch Tamás elmondja hatvanháromszor, hogy háború, és egyébként se lehessen érdemben vitázni. A magyar emberek érdemi vitát várnak, ha már egyszer 14 év után beengednek minket a köztévébe.”

Újságírói kérdésre, hogy szerinte ki nyerte a partizános vitát, azt mondta, hogy nem nézte a műsort, csak a végén látta az értékelést. „Azt hiszem Ruff Bálint vagy Lakner Zoltán mondta, hogy Magyar Péter nyerte a vitát” – jegyezte meg.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.