Zöld üzemanyagokat állítanak elő a Science Park új tesztállomásán

Átadták a Science Parkban felépült Energetikai Innovációs Tesztállomást (EIT) – írja a Szeged.hu.  Az új létesítmény első együttműködését a Mollal kötötték.

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Kónya Zoltán rektorhelyettes és Horváth Ádám, a Mol Csoportszintű DS Új és Fenntartható Üzletágak igazgatója írták alá a megállapodást. Ennek célja a nem biológiai eredetű, megújuló repülőgép üzemanyag, vagyis szintetikus kerozin előállítási lehetőségeinek vizsgálata.

Itt helyben termelt megújuló villamosenergiát használnak a víz elektrolízisével „zöld” hidrogén előállítására, amely üzemanyagként és alapanyagként is szolgál. A szén-dioxid elektrolízisével előállított szén-monoxidból és hidrogénből folyékony szintetikus üzemanyagot hoznak létre.

„Azt vizsgáljuk, hogy különböző megújuló energiaforrásokból, különösen a napenergiából, miként lehet kémiai energiát előállítani. Ennek van egy energiatárolási aspektusa is, hiszen nem mindig olyankor süt a nap, amikor szükségünk van energiára. A nyári napsütést téli energiává kell alakítani, akár hidrogén formájában, akár szintetikus cseppfolyós üzemanyagok formájában. Ezen az állomáson ennek az átalakítási folyamatnak a teljes láncolatát vizsgáljuk. Onnantól, hogy van a napelem, majd az elektromos áram, majd a hidrogén, míg végül cseppfolyós üzemanyag lesz” – magyarázta Janáky Csaba, az SZTE IKIKK Anyag-, Környezet- és Energiatudományi Kompetenciaközpont vezetője.

„Az energia nyilvánvalóan egy olyan dolog, amiről nem fog lemondani a társadalom fejlett része és nem lehet azt mondani a fejlődő országokban, hogy nekünk már van elég energiánk, ti viszont nagyon vigyázzatok a környezetre, mert ha ti több energiát kértek, akkor baj lesz. Így nem fog működni a világ. A problémának csak tudományos megoldása van” – mondta nyitóbeszédében Szabó Gábor, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont ügyvezetője.

Forrás: Mihálffy Béla / Facebook

Forrás: Mihálffy Béla / Facebook