Önvezető kerekesszéket fejlesztett ki két középiskolás egy szegedi versenyre

Önvezető elektromos kerekesszéket fejlesztett ki két középiskolás – írja a HVG. Vajda Ádám és Bacsur Dániel a találmánnyal a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézetében rendezett versenyen második helyezést értek el. Két és fél hónapig dolgoztak az eszközön, amit a kerekesszék európai feltalálója, a tizenhetedik századi német órásmester, Stephan Farfler után neveztek el. Az önvezető széknek egyébként honlapja is van, ami itt érhető el

A Farfler ötlete másfél éve született meg. „Láttuk, milyen sokan közlekednek kerekesszékkel, maga az eszköz azonban több mint fél évszázada alig változott valamit. Arra jutottunk, hogy ha már léteznek elektromos kerekesszékek, akkor az önvezető modell elkészítésére is érdemes lenne energiát fordítani” – mesélte a HVG-nek Vajda Ádám. 

Bacsur Dániel elmondta, a kerekesszéket a Meyra Grouptól kapták, és elsőre azt a célt tűzték ki, hogy képes legyen beltérben önállóan közlekedni. A legnagyobb kihívás a projektben az volt, hogy „úgy kellett belepiszkálni a kerekesszék rendszerébe, hogy az ne tudja, hogy belepiszkáltak”. 

A szerkezetet két autóakkumulátor látja el árammal, ez alapvetően elegendő arra, hogy 2–4 hétig ne kelljen tölteni minimális fogyasztású széket. Sőt, az önvezető mód kikapcsolható: „próbáltunk arra figyelni, hogy az önvezető módot csak akkor akarja használni a beteg, amikor arra valóban szüksége van”. Az eszköz hasonlóan működik, mint egy robotporszívó. Első útján feltérképezi a helyiségeket, amelyeket utána elnevezhetünk, és innentől meg lehet kérni a kerekesszéket, hogy menjen el például a konyhába.

„A következő fél évben az lesz a projekt fő célja, hogy kamerákat is tudjunk integrálni a rendszerbe” – árulta el Bacsur Dániel. Hosszú távon piacra is lépnének az ötlettel, valamint a kerekesszékek mellett a kórházi ágyakat is önvezetővé tennék.

Nem a két középiskolás próbálkozott először hasonló találmánnyal: a Forbes már két éve arról számolt be, hogy Juhász Márton az önvezető kerekesszékeken dolgozik. A lap szerint fejlesztés technológiai értelemben jól is haladt, azonban üzleti szempontból akadtak kihívások. 

Egy önvezető kerekesszék nagyban segítheti a fogyatékossággal élők önálló életvitelét, amelyet emberi jogként tartunk számon. 2014 óta az Önálló Életvitel Napját is ünneplik, éppen május 5-én.