Szegeden zajlott a World Robot Olympiad robotikai verseny szerdai elődöntője

Az Edutus Egyetem idén tizedik alkalommal rendezi meg a World Robot Olympiad robotépítési és -programozási versenyek hazai fordulóit. A RoboMission kategória harmadik regionális elődöntőjét április 24-én, Szegeden rendezték meg.

Tráserné Oláh Zsuzsa, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara titkára a megnyitón arról beszélt, szervezetük számára kiemelten fontos a robotika programok bevezetése az általános iskolás diákok napi szintű oktatásába, ezért rendszeresen szerveznek iskolán kívüli foglalkozásokat és táborokat is a témában.

Horváth Dezső a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai kar dékánja pedig azt emelte ki, hogy a gyakorlatorientált versenyek, mint a World Robot Olympiad fontosak a műszaki és természettudományi területek népszerűsítésében, hiszen érthető és játékos módon hozza közelebb a fiatalokat a STEM (Science–Technology–Engineering–Mathematics) tárgyakhoz.

Az idén jubiláló megmérettetés RoboMission kategóriájában a szervezők elmondása szerint összesen 117 csapat indul, ami a tavalyi jelentkezésekhez viszonyítva közel 40%-os növekedés. Az idei versenyszezon témája „A Föld szövetségesei”. Ez arról szól, hogy mi, emberek hogyan hatunk a természetre, és vissza. A versenyen kiderül az is, hogyan segíthetnek a robotok abban, hogy harmóniában éljünk a természettel, szól a közlemény.

Fotó: WRO

A szerdán Szegeden rendezett regionális elődöntő eredményhirdetésén Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója adta át a díjakat a legsikeresebb versenyzőknek.

  • Az Elementary (8–12 év közöttiek) kategóriában a „Robot Farmerek”, a „Vpai Tech MI” és a „3 Csapás” nevű csapatok állhattak dobogóra.
  • A Junior (13–15 év közöttiek) korosztályban a „Mama sitas”, a „Viki és Anikó”, valamint a „Funky Bananas” nevű csapatok végeztek az élen.
  • Senioroknál (16–19 év közöttiek ) a „NextGEN”, a „CSH Team” és a „Belvár Robotics bizonyult a három legjobbnak.

Egyes csapatok már a mostani eredményükkel bejutottak a nemzeti döntőbe. A regionális elődöntőkön továbbjutó csapatok pedig a június 28–29. között megrendezésre kerülő nemzeti döntőn folytatják a megmérettetést, és esélyt kapnak arra, hogy a november 28–30. között Törökországban, Izmirben tartandó világdöntőn képviselhessék Magyarországot.

 A WRO hazai versenyeiről, a kategóriákról és korosztályokról további információk az esemény oldalán érhetők el.