Hamarabb bukkanhatnak elő a kérészek a vártnál Szegeden

„Ha tartósan meleg időnk lesz május közepétől, picit hamarabb számíthatunk a tiszavirágzásra Szegednél” mondta Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára egy, a Szeged365-nek adott interjújában. A szakértő szerint néhány nappal vagy héttel hamarabb bukkanhatnak elő a kérészek.

A tiszavirágzás általában június közepén vagy a hónap második felében tekinthető meg, de idén már áprilisban – igaz, csekély számban – megjelentek a kérészek Tiszalöknél. A dátum persze nincs kőbe vésve, előfordul, hogy későbbre tolódik a rovarok kikelése. 

„Hiába van tartósan 30 fok, ami magával hozza a Tisza vízhőmérsékletének lassú emelkedését is, ha jön egy kisebb lehűlés, például egy hidegfronti hatás betör június elején, akkor az akár egy héttel is kitolhatja a tiszavirágok tömeges rajzását. Az, hogy most már két hónappal előbb észleltek tiszavirágokat, teljesen rendkívüli dolog” – magyarázta a szakember, aki szerint ez egyértelműen a klímaváltozás következménye.

Hozzátette, az, hogy az elmúlt időszakban volt pár rekordokat döngető nyárias, meleg napunk, nem jelenti azt, hogy a Tisza hőmérséklete meg fog emelkedni. Ehhez tartós meleg szükséges, nem néhány napi extrém kiugrás után következik be. A kérészek megjelenésének pedig előfeltétele egy kellően magas, 20 fok feletti vízhőmérséklet.

A tiszavirágzás a Palingenia longicauda nevű nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napjairól szól. Ilyenkor a 8–12 cm-es rovarok azért kelnek ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjanak, utána pedig szinte azonnal elpusztulnak. A kérészek csak a tisztább vizekben élnek meg, sajnos Európa legtöbb folyójából már eltűntek, de szerencsére a Tiszában és egyes mellékfolyóiban még megtalálhatóak.