Sulyok Tamás szerint Karikó Katalin egy újabb Szegedről indult „hódító”

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak – fogalmazott Sulyok Tamás a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin tiszteletére adott díszvacsoráján. A jelenleg Szegeden élő államfő szerint a Nobel-díjas kutató fantasztikus sikere bátorítást ad mindazoknak, akik a tudomány rögös útjára akarnak lépni.

Sulyok Tamás úgy fogalmazott, Karikó Katalin nem tartozik, mégis visszaad. Hazahozza tudását és velünk osztja meg szakmai sikereit. Hazahoz mindabból, amit saját erővel, kitartással és fáradsággal szerzett meg. Munkája gyümölcsét teszi közkinccsé, saját dicsőségét osztja meg a hazájában” – mondta az MTI beszámolója szerint a köztársasági elnök.

Beszédében emlékeztetett arra, Szent-Györgyi Albertet Szegedről jött „új hódítóként” emlegették Nobel-díja átadásán. Sulyok Tamást külön büszkeséggel tölti el, hogy egy újabb Szegedről indult hódítót köszönthet, aki híressé teszi a gyönyörű várost, büszkébbé közösségét és nevesebbé egyetemét. Az államfő azt kívánta, Szeged és az egyetem teremje a hasonló szakmai sikereket elérő magyar tudósok garmadáját. Újabb és újabb hódítókat, akik felérnek a tudomány csúcsaira.

Karikó Katalin – aki nem is kívánta titkolni, hogy rendre meghatódik a Szegeden őt fogadó szeretettől – úgy fogalmazott,

úgy érzem egy vagyok közületetek.

A kutató szerint az általa elért eredmények, munkásságát elismerő díjak azokhoz is tartoznak, akik egykor írni, olvasni tanították vagy oktatták az egyetemen. Azért is hozta el kitüntetését Szegedre és adományozta az azzal járó összeget az egyetemnek, hogy megossza mindenkivel, aki részese volt, és gondolatban azokkal is, akik már nincsenek velünk. Mint mondta a jövő nemzedéket szeretné inspirálni. Nem a díj a fontos, hanem hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, és ha elértük azokat, újabbakat keressünk.

Az SZTE kancellárja, Fendler Judit az est után pohárköszöntőjében méltatta az Egyetem alumnáját, díszdoktorát, Nobel- és számtalan rangos nemzetközi és magyar díjjal kitüntetett kutatóját. Az esten Katalin kedves előadója, Zorán ad koncertet.

A decemberi stockholmi Nobel-díj átadó ceremónia után először Magyarországra látogató Karikó Katalin – budapesti akadémiai székfoglalója után – két napot tölt a Szegedi Tudományegyetemen. Kedden hosszas napja volt a kutatónak, míg eljutottunk a Sulyok Tamás részvételével megtartott díszvacsoráig: délelőtt díszünnepségen köszöntötte a tudóst alma materének polgársága és az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában összegyűlt vendégsereg. 

Fotó: SZTE / Facebook

A város polgármestere, Botka László ekkor arról beszélt, Karikó Katalin életútja, kitartása és harca példa mindannyiunk számára. Elmondta még, hogy szerdán Tápéra invitálják a Nobel-díjas tudóst, Szeged díszpolgárát, hogy együtt tekintsék meg a több száz éves múltra visszatekintő gyékényszövő műhelyet. A tápéi asszonyok elkészítették a Nobel-díj másolatát gyékényből, amelyet ajándékba adnak a világhírű tudósnak.

Karikóezután fényképekkel kísért előadásban adott ízelítőt a stockholmi Nobel-héten gyűjtött élményeiből. A repülőtérre való megérkezéstől kezdve elmesélte élményeit, például a nagykövetségen tartott fogadásról, a Nobel-díj Múzeumról, a Karolinska Intézetről, beszélt a díjazottak tiszteletére rendezett koncertről, a „Nobel Minds” elnevezésű kerekasztal-beszélgetésről és természetesen a Nobel-díj átadó ünnepségről, valamint az azt követő díszvacsoráról.

Az előadás csúcspontján megmutatta a közönségnek és az online érdeklődőknek a 2023. évi fiziológiai és orvostudományi Nobel-díját. A finom kidolgozású, Alfred Nobel arcképét ábrázoló plakettről elárulta, az 18 karátos aranyból készült. Bejelentette, hogy a Nobel-érme hiteles nemesfém-másolatát alma materének adományozza egy, az Egyetem Nobel-díjasainak életét bemutató kiállításra, és Nobel-díja pénzjutalmából megalapítja a „JATE-díjat”, melyet minden évben egy-egy, a legkiemelkedőbb eredményt elérő oktató-kutató és egyetemi hallgató nyerheti el.

Fotó: SZTE / Facebook

Az SZTE polgárai nevében az egyetem rektora, Rovó László professzor átnyújtotta az SZTE ajándékát, a Karikó Katalin nevével hímzett és az egyetem logójával díszített fehér laboratóriumi köpenyt, amelyet munkanapjain viselhet a kutatásait folytató professzor. „Az SZTE és a Nobel-díj” témájú alkotói pályázat díjnyertes költeményével, a szegedi egyetemista, Tatár Botond Kettő fényes aranytégla című művével zárta az Egyetem a Karikó Katalin köszöntésére rendezett eseményt, majd együtt megnyitották a biokémikus életútját bemutató kiállítást.

Az ünnepség után Karikó Katalin Dóm téri egyetemi dolgozószobájában szűk körű szakmai egyeztetéseket tartott a kutatási témájához kapcsolódó fiatal tudósokkal és professzorokkal. Az ünnepi nap délutánján bekapcsolódott a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” című ismeretterjesztő kampányba, átadta a középiskolai ötletverseny, továbbá a hallgatókat TikTok videó és plakát készítésére, versírásra ösztönző alkotói pályázatok díjait.