Gérard Mourou is a Szegedi Tudományegyetem professzora lett

Karikó Katalin után újabb Nobel-díjas professzora van a Szegedi Tudományegyetemnek, Gérard Mourou professzor, aki 2018-ban a lézerfizika területén, az impulzuserősítési felfedezéséért kapta meg a fizikai Nobel-díjat.

A Nobel-díj elnyerését követően Gérard Mourou többször is hangoztatta, hogy a továbbiakban főként olyan kutatásokkal kíván foglalkozni, amelyek az emberiség előtt álló globális problémák megoldását szolgálják. Az egyik ilyen probléma a folyamatosan növekvő energiaigény fenntartható módon történő kielégítése.

Egy korábbi szegedi látogatása alkalmával azt nyilatkozta, „megoldást kell találnunk az energiatermelést érintő kérdésekre, ezért olyan energiaforrást keresünk, amelyik tiszta, olcsó és bőséggel rendelkezésre áll. Én magam kifejezetten hiszek a nukleáris energia jövőjében, de ehhez a felmerülő biztonsági kérdésekre választ kell adni. Régóta meggyőződésem, hogy az ultrarövid, ultramagas intenzitású lézerimpulzusok megoldást kínálnak”.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az energiatermeléshez kapcsolódó további, már jelenleg is égető probléma a felhalmozódott sugárzó anyagok végleges kezelése. Mindkét területen fontos előrelépést jelenthet a Mourou és Tajima professzorok által javasolt lézeres neutronforrás kifejlesztése, amely a Szegedi Tudományegyetemen működő Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium (NLTL) fő célkitűzése. A Laboratórium működését Gérard Mourou professzor az elmúlt években folyamatosan támogatta, ezt az együttműködésen túl öt közös publikáció is fémjelzi.

Az együttműködés még gyakorlatiasabbá válik azáltal, hogy Mourou professzor, elfogadva az SZTE vezetésének ajánlatát, Május 1-től a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszoraként segíti az SZTE, és elsősorban az NLTL munkáját. Az erre vonatkozó szerződést Mourou professzor április 11-én Rovó László, az SZTE rektora és Csák János kulturális és innovációs miniszter jelenlétében ünnepélyes keretek között írta alá.