Mi az összetartó közösségek titka?

Helyi és határon túli közösségek nyomában címmel rendez eseményt a szegedi fesztiválok sorában 2021 óta számontartott, valamint a Grand Café, Megálló Közösségi Ház és Jazz Kocsma nevével fémjelzett Tricikli Fesztivál csapata. A kortárs irodalmi csapásirányok évenkénti bemutatását a kerékpározás népszerűsítésével párosító kezdeményezéshez az elmúlt években több szegedi kulturális intézmény és közösségi tér csatlakozott, köztük a Somogyi-könyvtár, a Kövér Béla Bábszínház, az Agárúr és a Kék Elefánt kávézók, de a könyvbemutatók újszerű formáival kísérletező fesztivál tavaly már a Mars téri piacra és a Sárga üdülőtelepre is programot szervezett.

A június–júliusban esedékes irodalmi fesztivált Szeged mellett két további városban, a vajdasági Magyarkanizsán és az erdélyi Sepsiszentgyörgyön rendezik meg 2022 óta. A városok közötti távolság miatt online kapcsolattartás és egyeztetés útján koordinált Tricikli Fesztivál több szervezője először találkozik személyesen április 13-án Szegeden, amikor is egy nyitott szakmai beszélgetés keretében kérdezik egymást arról, hogyan alakultak a kultúrafogyasztási szokások a különböző régiók városaiban, és hogy mi az összetartó közösségek titka.

Fotó: Tricikli Fesztivál

A szombaton 18 órától kezdődő beszélgetésre a Grand Café mozitermében kerül sor, ahol az este folytatásában Jáksó “Jakshock” Imre vezetésével saját triciklis kitűzőket nyomhatnak a közönség tagjai, a kávézóban pedig Boba42 balkán zenei válogatása teremti meg a hétvégi hangulatot.

A Tricikli Fesztivál három szegedi közösségi tér olvasásnépszerűsítő akciójaként indult 2021-ben, 2022-től kezdődően már Magyarkanizsán és Sepsiszentgyörgyön is megrendezett mozgó irodalmi fesztivál.