Szombaton egy órára sötétbe borulnak Szeged nevezetes épületei

Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót, mely során 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Az akcióhoz Budapest mellet több hazai vidéki település, így Szeged is csatlakozik, közölte a WWF Magyarország pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a Föld órája kezdeményezés, amelyhez tavaly már több mint 190 ország csatlakozott, eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy a klímaváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét. A természeti értékeink és éghajlatunk védelmére szombaton szervezett szimbolikus akció alkalmából egy órára világszerte lekapcsolják a híres épületek, nevezetességek díszkivilágítását. A Föld órája akcióhoz magánszemélyek és települések is csatlakozhatnak.

Idén Budapest mellett olyan Magyarországi települések is csatlakoznak a Föld órájához, mint például Sátoraljaújhely, Hatvan, Szeged, Pécs vagy Hajdúszoboszló, világszerte pedig többek között olyan nevezetességek sötétülnek el egy órára, mint a párizsi Eiffel-torony, a sydney-i Operaház, a New York-i Empire State Building vagy a római Colosseum. Szegeden biztosan elsötétül

  • a Fogadalmi templom,
  • az SZTE Rektori Épület,
  • a Móra Ferenc Múzeum,
  • az Anna-fürdő,
  • a Kálvin téri templom és
  • a Reök-palota.

Az emberi tevékenység következtében természeti kincseink súlyos mértékben és gyorsuló ütemben pusztulnak, és a negatív tendencia megállításáért nemcsak a magánszemélyeknek kell tenniük, sokkal nagyobb felelősség terheli a vállalatokat és a kormányokat – idézi a közlemény Fehér Zoltánt, a WWF Magyarország természetvédelmi vezetőjét, aki szerint sok résztvevő esetén nyomást lehet gyakorolni a politikai és üzleti döntéshozókra, és ezzel rendszerszintű változtatásokat lehet elérni.

A szombati Föld órája alkalmából a WWF Magyarország arra buzdít mindenkit, hogy egy hozzá közel álló tevékenységgel vegyen részt a kezdeményezésben. Az idei akcióra egyéni vállalással a www.foldoraja.hu weboldalon lehet regisztrálni.