Szegeden zajlik a második legtöbb vidéki lakásberuházás

Szeged az élbolyba ugrott a használt lakások átlagáraival márciusra, írtuk meg hétfőn délelőtt az ingatlan.com elemzése alapján. Az Otthon Centrum viszont az újlakás-piacot mérte fel, itt azt tapasztalták, hogy az átlagos négyzetméterár 1,035 millió forint volt, ami mindössze 0,7 százalékkal haladja meg a korábbi negyedéves értéket. Ilyen csekély növekedés legutóbb a Covid-időszak alatt volt a vidéki ingatlanpiacon.

Az Otthon Centrum tapasztalata szerint a legtöbb projektben nem, vagy csak minimálisan emeltek árat a fejlesztők. Debrecen árban és projektszámban is listavezető, Szeged viszont a lakások számában előzi mindegyik vidéki várost, és ingatlanárban is dobogós a dél-alföldi megyeszékhely.

A vidéki városok közötti ársorrend változott, és már Debrecen a legdrágább 1,22 millió forintos fajlagos négyzetméterárral, ami a településen az utóbbi negyedévben indult, jelentős számú új projekttel magyarázható. Sopron négyzetméterenként 1,18 millió forinttal a második,

míg Szeged 1,12 millió forinttal a harmadik.

Egymillió forint feletti fajlagos ár jellemző még Érdre, Pécsre és Veszprémre. A nagyvárosok mindegyike megközelítette az egymilliós átlagot, és Miskolcon is 900 ezer forint fölé nőtt az átlagérték.

A kisebb városokban egyaránt meghaladta a kínálati négyzetméterár a 600 ezer forintot. Továbbra is Békéscsaba a legolcsóbb, itt 605 ezer forintért kínálják az új lakások négyzetméterét, míg Hódmezővásárhelyen 700 ezer forint az átlag. A legtöbb városban a 750–950 ezer forint közötti sávban mozog az átlagos négyzetméterár.

Az Otthon Centrum első negyedéves felmérése szerint a 25 megyei jogú városban összesen 259 projektben 6003 lakás épül, ami nagyjából azonos az előző negyedéves adatokkal. A projektek száma, valamint az épülő lakások száma 2,5 százalékkal kevesebb. Ahogy az árversenyt, úgy a projektszámokat is Debrecen vezeti, a legtöbb beruházás itt található (46), majd Szeged (33) és Pécs (24) a sorrend.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Ezután a százezer főnél népesebb városok következnek, vagyis Győr, Kecskemét, Nyíregyháza és Székesfehérvár. A sorból Miskolc lóg ki, mindössze öt projekttel. A kisebb városokban azonban ennél jóval kevesebb projekt jellemző. A lista végét Hódmezővásárhely és Békéscsaba zárja, ahol mindössze egy, kisebb lakásszámú projekt épül, míg Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sincs aktív beruházás.

A lakások számában Szeged végzett az élen,

majdnem ezer épülő ingatlannal, míg Debrecen a második, megközelítőleg 700 lakással. A harmadik helyen 610 lakással Nyíregyháza szerepel. Az nem egyértelmű, hogy a szegedi adatokba beleszólnak-e a Cédrus Liget számai.

Az idei negyedévben elindított 30 projekt 470 lakása közül 26 projekt 415 lakásának az értékesítését kezdték el a fejlesztők, a többi projekt tervként szerepel, illetve az engedélyezési eljárást indították el, írja az Otthon Centrum közleménye, mely szerint a legtöbb, hét projekt kivitelezése Debrecenben indult el idén.