Az SZTE dékánja is tiltakozik a gyógyszerészeket mellőző új rendelet ellen

Az összes magyarországi gyógyszerészképző, köztük az Szegedi Tudományegyetem is tiltakozik a gyógyszerész gyógyszertári jelenlétének szükségessége mellett. A négy egyetem dékánja közös nyilatkozatukban azt írják, meggyőződésük, hogy „semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert a gyógyszerészek személyes közreműködése alapvető gyógyszer-, illetve betegbiztonsági érdek”.

Májustól nem minden patikában lesz kötelező a gyógyszerész jelenléte, elég lesz, ha telefonon keresztül adnak tanácsot a gyógyszert kiadó személyzetnek. A rendelettervezetet már fél évvel ezelőtt elutasította a Magyar Gyógyszerészi Kamara, de ennek ellenére mégis megjelent a Magyar Közlönyben február elején.

A dékánok hangsúlyozták, hogy „az egészségügy és gyógyszerügy két legmeghatározóbb szervezete [Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP)] által jegyzett nemzetközi irányelv hat alapelve közül az első, hogy a gyógyszerész előzetes időpont-egyeztetés nélkül azonnal elérhető legyen a betegek számára”.

Szerintük a gyógyszerész személyes jelenléte nélkül történő gyógyszerkiadásnak beláthatatlan az egészségügyi kockázata.

Állásfoglalásuk egyben felhívja a figyelmet a gyógyszerész kompetenciák fejlesztésére és a képzési kapacitások bővítésére is, egyúttal sürgeti egy új szakmai koncepció kidolgozását, amely továbbra is garantálja a gyógyszerészi jelenlétet minden gyógyszertárban.