Huszonöt év után mondott fel egy docens a Szegedi Tudományegyetemen

A 444.hu készített interjút Kiss Tímeával, aki 25 évnyi munkaviszony után mondott fel nemrég a Szegedi Tudományegyetemen, ahol habilitált docensként dolgozott. Sokakat tanított, szerették a diákjai, de még az oktatók is elismerték, Kiss ugyanis a legjobb öt között volt az intézetben.

Kiss természetföldrajzot tanított az SZTE Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékén, és a lapnak azt mondta, évek óta érlelgette magában a felmondást, mostanra lett elege. Még alternatíva sem volt, mit fog felmondása után csinálni, egyik napról a másikra távozott. „A kertben vágom a fát a tyúkokkal” – válaszolta arra a kérdésre, mit csinál jelenleg.

Több mint 25 évnyi munkatapasztalat után is csak bruttó 560 ezer forintot keresett, ami nála 372 400 forint nettót jelentett. Amikor az SZTE is átállt az alapítványi modellre, azt várták, hogy ez gazdasági fellendülést hoz. Ki is hirdették 2021 decemberében, hogy nagyot nőnek az egyetemi fizetések. Csakhogy nem mindenkié, Kissnek például csak bruttó 18 120 forinttal.

Ez azért lehetséges, mert a korábbi felsőoktatási bértábla szerint a docensi fokozaton belül különböző kategóriák voltak, amelyekért különböző bér járt, Kiss pedig a legmagasabb kategóriában volt ekkor. A modellváltással viszont egybevonták ezeket a kategóriákat, így mindenki egyforma bért kap, még a kezdő docensek is, nekik viszont emiatt jóval nagyobbat nőtt a bérük.

Az infláció kompenzálásaként 2023. márciusától az SZTE-n ígértek egy bruttó 130 ezer forintos „ösztönző-megtartó bónuszt”, ami viszont nem ösztönző, mert mindenki megkapta teljesítménytől függetlenül. Emellett csupán négyhavonta járt, és azt sem sikerült pontosan tartani, ugyanis az első kifizetést áprilisban kapták, a másodikat meg októberben. Ez a bérkiegészítés havonta nettó 21 546 forintot jelent.

Ez még az infláció mértékét sem haladja meg.

„Engem mindig az motivált egy kicsit, hogy ha alapítványi egyetem leszünk, akkor majd a teljesítményértékelés alapján fogunk jutalmakat kapni. Ez a mai napig nem valósult meg.” Az egykori docens szerint az egyetem azzal védekezett, hogy nincs több forrásuk növelni a béreket, mert nincs elég hallgatójuk, és azok az alapítványi fenntartású egyetemek is, ahol elkezdtek magasabb béreket adni, küszködnek a kifizetéssel.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Szerinte nem jött be a modellváltás az SZTE-nek. „Borzasztó elavult gépekkel dolgozunk, tízéves számítógépeink vannak. Szerintem nonszensz, hogy mi készítjük fel a leendő mérnököket-, és kutatókat a jövő munkaerőpiacára, de nem tudunk eszközt adni a kezükbe. A másik, ami az alapítványi egyetemek egy problémája, hogy olyan szintű lett a bürokrácia, hogy gyakorlatilag megfojt minket. Pedig pont az ellenkezőjét ígérték. Régebben sokkal egyszerűbb volt például vegyszereket vagy bármilyen eszközt megrendelni, most viszont 6–10 pecsét kell hozzá.”

„Az is például kimondottan frusztrált, hogy a tudományos életben sokkal többet leteszek az asztalra, mint a kollégáim, és ugyanazt a fizetést kapom, mint aki csak egy éve docens és mondjuk nincs akkora teljesítménye” – mondta a 444.hu-nak Kiss. Nem járt pluszpénz a doktori hallgatók vezetéséért sem, miközben levelező szakon lévő hallgatókat is tanított péntek este és szombaton is. „Régen ezért járt plusz pénz, de most már azt sem kapunk arra hivatkozva, hogy kötetlen munkaidőnk van. Csakhogy a munkáltató úgy értelmezi a kötetlen munkaidőt, hogy az ő oldaláról kötetlen, de én legyek ott mindig. Volt olyan, amikor reggel 8-kor kezdtem és este 6-kor még volt órám.”

Számára az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy a kinevezésével kapcsolatos folyamatos küzdelem sikertelen volt. Docensből professzorrá szeretett volna válni, ami anyagilag is jelentős előrelépés lett volna. Kiss Tímea szerint a földrajzon egy-két éven belül lezajlik ez a folyamat, neki viszont nyolc éve nem történt meg a kinevezése. „Nemrég új tanszékvezető lett, aki próbálta elősegíteni a kinevezésemet, de annyira megváltoztak az intézeten belül az erőviszonyok, hogy nem tudta.” Úgy érzi, folyamatosan más, igaztalan indokokkal szavazták le a pályázat kiírását.