A szegedi okosjegy ment a legnagyobbat a MÁV-nál tavaly

Rekordszámú, mintegy 181 millió utazó vette igénybe a MÁV-START belföldi és nemzetközi vonatait tavaly, az okosjegy, a prémiumszolgáltatás és az online jegyváltás népszerűsége is nőtt – közölte a MÁV Zrt. szombat délelőtt. Az okosjegy az a fixáras jegy, ami csak elővételben váltható, legkésőbb a vonatindulás előtti napon, és amivel egy Budapest–Szeged utat akár 2400 forintból megúszhat az ember.

Az MTI beszámolója szerint 2023-ban nemcsak utasforgalomban döntött csúcsot a MÁV, hanem az értékesítés terén is: okosjegyekből 2022-ben 487 ezret adtak el, míg tavaly már 727 ezret. Ez köszönhető annak is, hogy az előző év márciusától több mint 80 város felé már az összes InterCity-viszonylatra megvásárolható a kedvezményes jegy. A legnépszerűbb típus a szegedi okosjegy volt, amelyből 2023-ban 137 ezret váltottak; a második helyre a nyíregyházi, a harmadikra a pécsi került.

A tájékoztatás szerint prémiumszolgáltatásra tavaly 131 ezer helyjegyet váltottak, 76 ezerrel többet, mint 2022-ben. „A tavalyi év fordulópont volt a MÁV-START jegyértékesítési területén, ugyanis az online jegyvásárlások aránya beérte a pénztári eladásokét” – húzták alá. A bérletek és a jegyek 38 százalékát az ELVIRA (jegy.mav.hu) rendszeren vagy a MÁV-app felületén váltották meg.

Ezek arányának emelkedésével párhuzamosan csökkent a pénztári és a fedélzeti értékesítés. „Ez főleg a pénztáraknál szembetűnő: 5 év alatt 65-ről 39 százalékra csökkent a jegyváltás aránya.” Kitértek arra is, hogy az automatás értékesítés aránya szintén jelentősen emelkedett, hiszen míg 2019-ben 12 százalék volt, addig 2023-ban már minden ötödik (23 százalék) jegyvásárló automatánál váltotta meg a jegyét, bérletét. Tavaly csaknem 15,6 millió jegyet vásároltak az automatákból.