Szegednek a tömegközlekedés fenntartása a legnagyobb kihívás, de azért lesznek fejlesztések idén

Szerdán délután folytatta húszéves hagyományát az önkormányzat, és Botka László polgármester először szegedi vállalkozóknak mutatta be a város idei költségvetését.

Botka azzal kezdte, hogy a Szegednek nem lesz sem adóssága, sem hitele 2024-re. Ugyanakkor csak reményeik lehetnek arra, hogy bármilyen nagyobb fejlesztést meg tud majd valósítani, mivel Magyarország egyelőre nem kapta meg az uniós forrásokat, amiből az önkormányzatoknak is jutna.

A polgármester szerint Szeged gazdasága kiválóan teljesít, mivel a szolidaritási adó, amit a város a központi költségvetésbe fizet be, öt év alatt 73 millió forintról 4 milliárd 371 millióra forintra nőtt.

A tömegközlekedés finanszírozására 11,8 milliárd forintot terveznek költeni, amiből 67 százalék lesz az önkormányzati önrész. A fennmaradó részt a menetdíj és az állami támogatás teszi majd ki.

Ehhez Botka hozzátette, hogy a közösségi közlekedés finanszírozása a legnagyobb kihívása jelenleg Szegednek.

Szociális juttatások kapcsán elmondta azt, amit már tudni lehet, hogy minden tizennégy év alatti gyereknek ingyenes lesz a tömegközlekedés a városban. Ezen felül alanyi jogon megduplázzák majd a szülési támogatást 25 ezer forintról 50 ezerre.

Az uniós források témájában Botka megosztotta a közönséggel, hogy előre menekül a város, mivel saját forrásból két alapot különítettek el, amíg várnak a pénzekre. Kiviteli tervekre 1 milliárd forintot fordít majd az önkormányzat, kivitelezésre pedig 1,3 milliárdot. A 20212027 közötti uniós ciklus forrásából történő beruházások között van például a

Tisza-part komplex fejlesztése, a Gogol utca teljes felújítása, a Vám téri csomópont átépítése és az északi városrész átfogó fejlesztése is.

A város jelentősebb, saját forrásból történő beruházásai közé fog tartozni az utak rekonstrukciója 3 milliárdért, a városrészi fejlesztések 1 milliárdért, az ivóvíz-és szennyvízhálózat fejlesztése 2 milliárdért, de 1,2 milliárdot fognak költeni intézmények felújítására is. Ezeken felül 600 millió forint jut majd a tömegközlekedés fejlesztésére és 250 millió zöldterületek fejlesztésére.

A polgármester a város mellé érkező BYD gyárról is beszélt az eseményen. Részletezte, hogy a területet, ahová a gyár érkezik három ütemben adják át a cégnek. Ezek dátumai március 31., szeptember 30. és december 31. A lőszermentesítéssel már végeztek, most a terület régészeti feltárása zajlik. Ezeket követi majd a nagyfeszültségű vezetékek kiváltása és végül az ivóvíz-és szennyvízhálózat fejlesztése.