Szegedre is eljön a dél-koreai képregénykiállítás egy szelete

Érdekes válogatás lesz látható a Grand Caféban a magyarországi Koreai Kulturális Központ által összeállított dél-koreai képregénykiállítás anyagából, írják az esemény oldalán.

A megnyitó napján, február 8-án 19 órától Sin Mjonghvánnal, a kiállítás kurátorával, a Koreai Képregény Társaság vezetőjével Szabó Zoltán Ádám beszélget a manhva százéves történetéről, a dél-koreai képregény jövőjéről, valamint a művészeti cserekapcsolatok lehetőségeiről. Shin Myeong Hwan (Sin Mjonghván), a Szöuli Nemzetközi Rajzfilm- és Animációs Fesztivál (SICAF) egykori ügyvezető-helyettese, jelenleg a Koreai Képregény Társaság (Korean Comics Webtoon Society) vezetője, karikaturista, illusztrátor, a Dongguk Egyetem webtoon oktatója.

A kiállítás anyagában többek között szerepel Sooshinji (ejtsd: Szusindzsi) és Ma Yeongshin (ejtsd: Má Jongsin) képregényei, amelyek a mai koreai nők helyzetével foglalkoznak. Az előbbi a Sarin, a menyecske című digitális képregényében egy friss házas nő kihívásait sorozatokra bontva a saját közösségi média felületén osztotta meg, ami hirtelen nagy népszerűségre tett szert, rövid időn belül több mint hatszázezer követője lett. 

Ma Yeongshin műve a koreai társadalom szinte láthatatlan tagjainak, a változó korba érő anyák történeteit meséli el. A képregény igen kedvező kritikákat kapott hazájában és külföldön is, a legjobb nemzetközi alkotás kategóriában elnyerte a képregényvilág Oscar-jának tartott, a Mad magazin alapítójáról elnevezett Harvey-díjat.

A nők helyzetén túl más művek a serdülőkor vagy éppen a fiatal felnőttség nehézségein keresztül mesélnek plasztikusan olyan korunkra jellemző jelenségekről, mint a bullying, a depresszió vagy a generációsan terhelt családi struktúrák. A súlyos témák mellett gyerekképregények és híres koreai képregénykarakterekből készült tárgyak is megtekinthetők a kiállításon.

Fotó: korea.net