A CERN genfi központjában is érdeklődnek egy a szegedi lézerközpontban zajló kísérletről

Svájci megbeszéléseim kiemelt célja volt, hogy újabb lépéseket tegyünk a hazai felsőoktatás, tudományos kutatás és innováció nemzetköziesítése felé– mondta az MTI-nek Csák János kulturális és innovációs miniszter, aki kedden és szerdán delegáció élén tárgyalt Svájcban, többek között az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) genfi központjában.

Magyarországon a Szegedi Tudományegyetemmel szorosan együttműködő ELI Nemzeti Laboratóriumban (szegedi lézerközpont) olyan kutatások folynak, részben Gérard Mourou inspirációjára, amelyek szervesen illeszkednek a jövő energiája kérdéséhez. A neutron előállításában a szegedi ELI-központban a világon egyedülálló eredményeket sikerült elérni. Rendelkezésünkre áll egy olyan technológia tudósainkkal és kutatóinkkal, amely iránt a svájci partnerek erősen érdeklődnek – számolt be a tárcavezető, akinek elmondása szerint

a felek három hónapon belül pontos kutatási és együttműködési tervet dolgoznak ki,

amiben Szabó Gábor, a szegedi lézerközpont (ELI-ALPS) vezetője komoly szerepet játszik.

A részecskefizikai kutatóintézetben lezajlott találkozón ott volt mások mellett Gérard Mourou francia lézerfizikus professzor, aki 2018-ban Nobel-díjat kapott, valamint Jean-Pierre Revol fizikus, aki a CERN egyik spinoff cége, a Transmutex tudományos tanácsának elnöke. Velük tekintettük meg a CERN mellett működő Nagy Ion Ütköztető Kísérlet (ALICE) központját – fejtette ki a miniszter. A Transmutex cég a jövő energiáját kutatja, a szubatomi részecskéket, kvarkokat és gluonokat vizsgálva igyekszik a jövő biztonságos, a társadalom és a gazdaság szükségletei számára elegendő mennyiségben előállítható energiát termelni.

Fotó: Bálint András / Szegeder