A mentőszolgálat szerint nem vezetett eredményre az orvoskamara „hergelése”

Nem vezetett eredményre a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ügyeleti rendszer miatti hergelése”, közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményükben úgy fogalmaznak, gyakorlatilag megbukott MOK ügyeleti szerződések aláírása ellen lázító, kizárólag politikai hangulatkeltésre alkalmas akciója, melynek keretében 2023 tavaszán arra bíztatták az orvosokat, hogy alakítsanak pertársaságokat és támadják meg a kötelező ügyelet elrendeléséről szóló határozatot.

A Szegedi Törvényszék már a harmadik ügyben hozott azonosan rendelkező – jogerős – ítéletet, és végzésében elutasította a pert indító háziorvosok keresetét. A mentőszolgálat szerint így a törvényszék töretlen álláspontja, hogy a háziorvosnak kötelessége részt venni az ügyeleti ellátásban, szerződéskötési kötelezettsége egyenesen következik a jogszabályból.

Az ítélet hatszámjegyű perköltség megfizetésére is kötelezte az érintett háziorvosokat. Az új alapellátási ügyeleti rendszer az ahhoz már csatlakozott vármegyékben a lakosság megelégedettségére működik, zárta közleményét a mentőszolgálat.

A Népszava szerint az új ügyeleti rendszer sikeres bevezetéséről szóló propaganda mögött azért árnyaltabb a kép. A laphoz eljutott levélben például az érdi háziorvosokat azzal fenyegeti az OMSZ helyi telepének munkatársa, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők. Továbbá azt is kilátásba helyezi, hogy a feladatot negligálókat összeírják és a névsorukat „leadják.”

Keczéry Attila, a MOK titkára, a szervezet Háziorvosi Csoportjának vezetője a lapnak azt mondta, becsléseik szerint jóval meghaladja az ezret az ügyeleti ellátásban részt nem vállaló háziorvosok száma. Pontos számokat viszont a kamara sem ismer, az OMSZ-től ugyanis semmiféle adatot nem kapnak.

Annak ellenére, hogy becsléseink szerint jóval meghaladja az ezret az ügyeleti ellátásban részt nem vállaló háziorvosok száma, egyelőre senki ellen nem indítottak eljárást– közölte a Népszavával Keczéry Attila, aki szerint vannak olyan megyék, ahol nagyon sokan nem írtak alá. Mint mondta,

például a csongrádiaknál csak addig helyezték nyomás alá az ott praktizálókat, míg meglett az ügyelet ellátásához szükséges létszám. 

Ez több megyében is így történt.

Mióta elindult az új ügyeleti rendszer megyéről megyére haladó bevezetése jogszabályok is változtak, míg korábban szerződőknek csak járáson belül kellett ügyeletet vállalniuk, a múlt év végétől viszont már a megye bármelyik ügyeleti pontjára áthelyezhetők a szerződött háziorvosok, a kamara egységesítené a mentőkkel kötött szerződéseket az ország összes megyéjében, mondta a MOK titkára.

Fotó: Bálint András / Szegeder