Felfedeztek egy zöldalgát Szegeden, amit akár áramforrásként is használhatnánk

Zöldalgák áramtermelő képességét vizsgálták a molekuláris fotobioenergetikai csoport szakemberei Szegeden, közölte az MTI. A kutatást Nia Petrova vezette, aki munkatársaival azonosított egy zöldalga törzset (Parachlorella kessleri MACC-38), amely körülbelül tízszer magasabb áramtermeléssel rendelkezik, mint az irodalomban eddig ismertetett algafajok. A vizsgálat eredményét a Szegedi Biológiai Központ dolgozói a Bioresource Technology című rangos folyóiratban ismertették.

A fotoszintetizáló mikroalgák az úgynevezett bio-fotovoltaikus (BVP) eszközök alkotójaként tudnak áramot termelni. A MACC-38 törzs alkalmazásával jelentősen növelhető a BPV-eszközök hatékonysága, ami által a karbonlábnyommal rendelkező fosszilis energiaforrások ígéretes zöld alternatívájává válhatnak az algák.

A folyamat során a BVP-eszközökben a mikroalgák a fény energiáját megkötik, majd a fotoszintetikus rendszeren átáramló elektronok egy része az algasejtet elhagyva, úgynevezett mediátor molekulák segítségével elektromos áramot hoznak létre. A jelenlegi BPV-eszközök hatékonysága egyelőre azonban annyira alacsony, hogy csak távoli tervként szerepel az ipari méretű felhasználásuk.