Kétféle terv is született az alsóvárosi Szabadság tér megújítására

Lakossági fórumot tartottak a napokban a Szabadság tér megújításáról Alsóvároson. A tér felújítása már régóta halasztódik, először a koronavírus-járvány miatt, később az energiaválság okán nem volt rá pénz, majd jött az uniós források befagyasztása. Az önkormányzat a Szabadság teret a szőregi és tápéi fejlesztésekkel együtt tervezte megcsinálni, ez most nem lehetséges EU-s pénzek nélkül, így végül saját forrásból csinálják meg, külön.

A szeged.hu tudósítása szerint Kovács Tamás önkormányzati képviselő arról beszélt, mostanra dőlt el, hogyan lehetne a focipályát is meghagyni, ugyanakkor többféle szabadidős tevékenységet is elhelyezni a téren. A fórumon néhány tucat érdeklődő gyűlt össze, nekik kétféle változatot mutattak be. A gazdasági alpolgármester becslése szerint valamivel 100 millió forint alatt lehet majd a Szabadság tér rekonstrukciója.

A lehetséges változatban közös, hogy egy multifunkcionális rekortán futópályát építenének a focipálya körül. Egy kisebb, üresen maradt részen zöldfelületet alakítanának ki, ahol játszóteret is elhelyeznének. A két változat közötti különbség, hogy az egyiknél egy elkerített szabadidős rekortánpályát is építenének a focipálya mellé, ahogy a látványterven is látszik. Ennek a változatnak az a hátránya, hogy kisebb lenne a focipálya, nem szabvány méretű, így nem lenne alkalmas hivatalos mérkőzésekre.

Forrás: Szeged önkormányzata

A városi portál szerint a tervek kapcsán többen tiltakoztak, egyesek az új multifunkcionális pálya rekortán borítását kifogásolták, mondván, a fű jobb lenne. Egy felszólaló az első verzió mellett tette le voksát, szerinte nem kellene ellehetetleníteni azt, hogy egy esetleges alsóvárosi focicsapat ne tudjon meccseket játszani, ha nem lesz szabványos méretű a focipálya. Egy másik lakó erre úgy reagált, hogy az ablaka pont a térre néz, és nem szeretne vadul szurkoló nézőket hallgatni. Egyesek a multifunkciós pályát inkább a Vadkerti téren képzelték el.

Kovács Tamás alpolgármester azzal érvelt, hogy a rekortán biztonságosabb a gyerekeknek a betonnál, vagy akár a fűnél is. A jövőbeli focicsapatos felvetésre pedig elmondta, az első verzió erre alkalmas lenne, ekkor viszont nem lenne multifunkcionális rekortánpálya, amit kifejezetten az itt élők kérésére terveztek a térre. Abban azért konszenzus született, hogy a térrel kezdeni kell valamit. A világítás kiépítését például jónak tartották a résztvevők, ahogy a futópálya rekortános felújítását is.