Szeged a huszonegyedik legélhetőbb város vidéken egy felmérés szerint

Az Otthon Centrum (OC) a nemzetközi szakmai trendekhez igazodva idén is összeállította saját élhetőségi rangsorát a 20 ezer főnél népesebb városoknál. A lista összeállítása során a szakemberek az életminőség szempontjából lényeges mutatószámokat, az egészségügyi, oktatási, foglakoztatási és népjóléti mutatókat vették alapul.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a fővárosi kerületek végeztek az életminőségi rangsor élén. A kerületek után két megyei jogú város, Eger és Veszprém következik 61 és 59 százalékos értékkel. A két megyei jogú város a foglalkoztatottak arányában és a településre vándorlók számában volt a legjobb.

Ezután a fővárosi agglomerációs települések viszik a prímet, ezek a települések egyaránt a vándorlási pozitívumnak köszönhetik pozíciójukat, de a foglalkoztatottak aránya is kiemelkedően magas. Végül, de nem utolsósorban a régióközpontok következnek: Győr 54,9 százalékos értékkel a 23. a rangsorban (a harmadik a megyei jogú városok közül), majd Pécs (54,7 %), Miskolc (54,6%), Székesfehérvár (54,5%) a sorrend.

Szeged a nyolcvankét tagú lista 34. helyére került.

Ha kivonjuk a fővárosi kerületeket, az a vidéki városoknál már a 21. helyett jelenti a dél-alföldi város számára. A helyezés nem rossz, hiszen olyan rivális városok kerültek mögénk, mint Debrecen, Kecskemét, Békéscsaba, Sopron vagy Nyíregyháza.

A kisebb megyei jogú városok a lista harmadik harmadában végeztek: a 83 települést összesítő rangsorban Nagykanizsa az 58., Zalaegerszeg a 64. helyen áll, míg a legrosszabbul teljesített Hódmezővásárhely a 70. helyezett, 46 százalékkal. Közvetlenül mögötte pedig Szentes jön, bár nem megyei jogúként.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

„Fontos kiemelni, hogy a mezőny közepe rendkívül sűrű és minimális különbségek döntöttek a sorrendről” – árnyalta az adatokat Soóki-Tóth Gábor elemző, aki elmondta, a középmezőnytől csupán Ózd (38 százalék) és Hajdúböszörmény (41 százalék) szakadt le, a két település mutatóját a felsőfokú végzettségűek és a foglalkoztatottak kedvezőtlen aránya rontotta le.

A szakember megjegyezte, amikor a települési négyzetméterárakkal korrigálták az indexet, akkor az élhetőségi rangsorhoz nagyon hasonló sorrendet kaptak, amelynek első tíz helyén ugyanúgy a fővárosi kerületek állnak. Ugyanakkor megjegyezte, bizonyos esetekben az árak felülreprezentálják az adott kerületeket.

A téglalakások négyzetméterára Salgótarján, Komló, Orosháza és Ózd értékét lefelé húzzák 5 százalékkal, noha a lehetőségek terén ezek a települések sem szenvednek hátrányt, azonban az itt elérhető szolgáltatások, valamint a városok szubjektív megítélése hátrányosan érinti az említett városokat. A teljes lista alább böngészhető:

forrás: Otthon Centru,