Alig lesz hó a Dél-Alföldön az éghajlatváltozás miatt

Az ünnepek közeledtével mindenki nagyobb figyelmet fordít az időjárás-előrejelzésre: vajon lesz-e hó idén karácsonykor? Kis Anna meteorológus, az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa mutatja be háromféle modellszámítással, hogy tart a felmelegedés miatt havazásból esőzésbe Európa és Magyarország a decemberi–januári időszakban, és mikor várhatóak az „utolsó” fehér karácsonyok.

A Másfélfokon megjelent írás a Copernicus oldalán elérhető globális klímamodell-szimulációk eredményei alapján arra jut, a havazás arányaiban kevesebb lesz Európában a decemberi–januári időszakban a 21. század során. A csökkenés mértéke azonban eltérő az egyes forgatókönyvek esetén. A modellek szerint a 2030-as években Skandinávia északi régióiban 70% felett valószínűsíthető a havazás aránya, de az évszázad végére a pesszimista (vagyis amikor nincs érdemi kibocsátás-csökkentés) forgatókönyv szerint már nem emelkedik majd 60% fölé.

Magyarországon is kevesebb lesz a hó a teljes csapadékmennyiséghez viszonyítva a projekciók szerint. A modellszimulációk átlaga alapján a decemberi–januári havazás arányában a legnagyobb mértékű, a jelenlegi időszakhoz képest kb. 20%-os csökkenés az északi régiókban valószínűsíthető, szintén a pesszimista forgatókönyv esetén. A Dél-Dunántúlon és

a Dél-Alföldön a decemberi és januári csapadék kevesebb mint 5%-a hullik majd hó formájában a 2090-es évek végére

a szimulációk szerint, azaz rendkívül kicsi lesz az esély a fehér karácsonyra. A dél-európai régiókban már eleve nem haladja meg az 5%-ot a havazás aránya a vizsgált időszak elején sem, azaz jellemzően a téli hónapokban is eső formájában hullik a csapadék – az évszázad végére pedig ennek fokozódása várható.

A hó hiánya azonban túlmutat az ünnepi hangulat megváltozásán; módosíthatja az árvizes időszakokat, kihathat a mezőgazdasági termésátlagokra és a sugárzás nagy részét visszaverő világos felületek csökkenésével tovább fokozza a globális felmelegedést. Ha a jövőben is a jelenlegi szinten akarjuk tartani az esélyét annak, hogy legyenek fehér karácsonyok, akkor közös ajándékként a kibocsátás-csökkentési célok betartását kell tennünk a karácsonyfa alá, vonja le a következtetést az írás.