Szeged összefogott három testvérvárosával, építészeti örökségről nyílt kiállítás az Agórában

A Négy város története néven futó projekt keretén belül Szegeden is megtekinthető az a Közös örökség című kiállítás, amely a négy testvérváros – Temesvár, Szeged, Szabadka és Odessza – közös, többek között szecessziós építészeti örökségét dolgozza fel.

A Közös örökség – A négy város története című kiállítás megnyitója december 5-én, kedden volt Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol a kiállítás is megtekinthető reggel 8-tól este 8-ig nyolc napon át, vagyis a december 12-ei keddig. A Prin Banat Egyesület szervezésében megvalósuló projekt része a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa 2023 programnak.

A tárlatot Anca Majaru kurátor állította össze. A kiállítás célja, hogy feltárja a négy város építészeti örökségének közös elemeit, és egyben kiemelje a kulturális sokszínűséget, amely ezeket a városokat jellemzi. Érdekes módon, annak ellenére, hogy határok választják el őket egymástól, az 1900-as évekre jellemző szecessziós stílus dekoratív elemei közös kapcsolódási pontot jelentenek.

A négy ország, Románia, Magyarország, Szerbia és Ukrajna nyolc művésze a projekt folyamán elvégzett kutatással, kiválasztott műépítészeti elemekből kiindulva készítette illusztrációit, saját látásmódjukon keresztül ábrázolva azokat. Művészi interpretációik az európai kultúra közös nyelvéről és a kulturális örökség kreatív értelmezésében rejlő lehetőségekről tanúskodnak, írják az esemény közleményében. A 80 illusztráció mellett megtekinthetők lesznek a Răzvan Iliescu és Vitaly Malitsky által, az említett négy városban készített fényképek is.

Június 10-én, a szecesszió világnapján egy hosszabb cikkben mi is foglalkoztunk a szecessziós stílus helyi remekeivel. A téma szakértői szerint is kiemelkedő a dél-alföldi megyeszékhely, amit az is bizonyít, hogy a legértékesebb szecessziós városokat hálózatba fogó Réseau Art Nouveau Network listáján is szerepel néhány éve, holott ide az egész világból mindössze huszonöt várost válogattak be eddig.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Tényleg világhírre érdemes a szegedi szecesszió?

Versenybe szállhat Párizzsal vagy Barcelonával legpompásabb vidéki városunk, vagy csak helyi, az elmúlt húsz évben felépített legenda lenne, hogy Szeged valódi szecessziós város?