Egymilliárdból újult meg két gyakorlóiskola, az egykori Ságvári robotikai labort is kapott

Uniós támogatással, csaknem egymilliárd forintból újult meg a Szegedi Tudományegyetem két gyakorlóiskolája, a Juhász Gyula és az egykori Ságvári, melyet ma SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolának hívnak. A pénzből tantermeket újítottak fel és eszközbeszerzésre is futotta, utóbbi intézmény egy robotikai skill-labort is kapott.

Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola mind az 55 tanterme megújult 313 millió forintból, de a közösségi tereket, tanári szobákat, szertárakat, irodákat is érintette a projekt. Továbbá kijavították az épület tetőszerkezetét, és megkezdték az eddig kihasználatlan alagsor átalakítását is, erről Dobi János, az intézmény igazgatója beszélt a keddi rendezvényen.

A maradék összegből eszközfejlesztés történt: 166 millió forintból bővítették a wifi-hálózatot, 21 interaktív kijelzőt vásároltak, kialakítottak egy – a többi közt robotika foglalkozások megtartására alkalmas – informatikai skill-labort, valamint lecserélték az informatikai szaktantermek számítógépeit, valamint a természettudományos oktatást segítő berendezéseket szereztek be.

A projektzáró tájékoztatón a másik megújult intézmény, a Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Zsigriné Sejtes Györgyi arról beszélt, hogy 500 millió forint jutott az intézmény 33 tantermére, emellett a tanárjelölteknek többfunkciós okos csoportszobákat alakítottak ki, 15 videokonferencia-rendszert telepítettek, táblagépeket, iskolabútorokat vásároltak, az udvaron pedig nyitott tanterem épült az ökotudatos képzések helyszínéül.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Rovó László, a két intézményt fenntartó Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta, a beruházás kevesebb mint egy évet vett igénybe, de jelentősen javult tőle az infrastruktúra. A professzor szerint az egyetem a gyakorlóiskolákban igyekszik a legjobb körülményeket biztosítani az oktatáshoz, az ott dolgozó pedagógusok számára pedig átlag fölötti fizetést nyújt, állítja.

Fendler Judit kancellár pedig ismertette, az SZTE saját forrásból is folyamatosan fejleszti közoktatási intézményeit, elsősorban az informatikai eszközöket. A részben az ELTE gyakorlóiskoláival konzorciumban megvalósított projektek során az SZTE közoktatási intézményeiben komoly informatikai fejlesztés valósult meg, bővült az elektronikus tananyagok köre, eszközöket vásároltak és részben megújultak az épületek is.