Az SZTE lett a legzöldebb hazai egyetem a brit QS nemzetközi rangsorán

A Szegedi Tudományegyetem megosztott első helyen végzett Magyarországon a brit Quacquarelli Symonds (QS) december 5-én megjelent fenntarthatósági felsőoktatási rangsorában, közölte az intézmény. Az SZTE világ egyetemeit környezeti, társadalmi és irányítási szempontok szerint mérő listán a nemzetközi téren is jól szerepelt, tavalyhoz képest javítani tudott.

A december 5-én megjelent QS World University Rankings: Sustainibility 2024 című lista környezeti (environmental), társadalmi (social) és irányítási (governance) szempontok szerint méri az intézményeket. Idén 1403 egyetemet rangsoroltak a világ minden tájáról, ami több mint duplája a tavalyinak.

A Tisza-parti universitas most a 259. helyre került a tavalyi 381–400-as kategóriából világviszonylatban,

míg Európán belül a 122. helyet húzta be a 493 intézményből. Hazai viszonylatban ez megosztott első helyet jelentett az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, miközben hét magyar intézményt rangsoroltak összesen.

A szegedi egyetem a nemzetközi rangsor alkategóriáiban a legjobb helyezést a környezeti fenntarthatóság (79.) területén érte el. Hazai viszonylatban első helyen végzett még a fenntarthatóságot érintő kutatásokat, a társadalmi hatást, a tudásmegosztást, a kutatási és oktatási tevékenységek hatását mérő alkategóriákban.

A QS fenntarthatósági rangsora tavaly jelent meg először, a készítők az idei évre több finomítást is végeztek a rangsorolási módszertanon: még több indikátort alkalmaztak, hogy a lista teljesebb képet adhasson az egyetemek fenntartható fejlődés szolgálatában végzett tevékenységeiről, hatásáról. Ennek köszönhető az is, hogy ekkorát ugrott a szegedi intézmény tavalyhoz képest.

A végeredménybe a környezeti hatást mérő szempont (environmental impact) 45%-ban számít, ahogy a társadalmi hatást mérő szempont (social impact) is. Új elem idén az irányítási szempont szerinti kategória (governance) 10%-os súllyal, amely az egyetem mint szervezet működését értékeli a fenntarthatóság szemszögéből. A teljes lista a QS oldalán böngészhető.