„Legmodernebb, legzöldebb, legszebb”: bölcsődét adtak át Újszegeden

Pénteken vehették birtokba a gyerekek és az ott dolgozók az új Bagoly utcai bölcsődét, mely felépítésével Szeged, de Botka László szerint az sem túlzás, hogy az ország legmodernebb, legzöldebb és legszebb bölcsődéje épült meg.

A hétfői átadóünnepségen a polgármester többek között arról beszélt, hogy a bölcsődefejlesztési programban Szegeden a tizennégy óvoda mellett 2017 óta eddig hat bölcsőde újult meg és egy új intézmény épült. Az önkormányzat több mint 2,4 milliárd forintot fordított utóbbiak felújítására, ebből közel 2 milliárd forint volt uniós támogatás. A városatya úgy véli, „a legjobb családtámogatás egy város részéről, ha a kisgyermekes családok gyerekeiket szép és biztonságos körülmények között tudhatják ezen intézményekben”.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A projekt célja az volt, hogy kiváltsa a Töltés utcai intézmény 1986 óta bölcsődeként működő, több mint száz éves, korszerűtlen épületét, miközben a bölcsődei férőhelyek száma is nő, részletezte a polgármester. A Töltés utcai bölcsőde régi épülete a jövőben a bölcsődék karbantartó és raktárhelyiségeként működik tovább. A Bagoly utcai, modern épület a korábbinál 28-cal több, 72 férőhelyes, és

integrált rendszerben sajátos nevelési igényű gyerekek elhelyezésére is szolgál.

A gyerekekről 20 dolgozó gondoskodik, 7 új szakmai álláshely létesült.

A Bagoly utcai, teljesen új bölcsőde főépületét pozsgás növényekkel betelepített extenzív zöldtetővel látták el, amely hatékonyan tárolja a csapadékot, miközben hozzájárul a hűtési és fűtési költségek – levegő–víz hőszivattyú – csökkentéséhez és fokozza a napelemek teljesítményét. A homlokzat hatékony hőszigetelést kapott, a nyílászárók háromrétegű hőszigetelt üvegezésűek. A gázt be se kötötték, a konyhai berendezések is mind elektromos működtetésűek. A bölcsőde 800 millió forint európai uniós támogatással és 211 milliós önerővel épült.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az épületek köré parkosított játszórészek, valamint fedett és nyitott teraszok kerültek. Sebestyén Tibor építész tervei alapján a homlokzat fehér felületeket is kapott, emellett a szürke látszóbeton és rózsaszín, valamint több árnyalatú kék építőlemez-burkolat fedi. A telken belül húsz kerékpár tárolását is megoldották, ennek fele fedett. Tizenhat parkoló is épült az autósoknak, de a 72-es buszok megállója is csak néhány percre van gyalog.

A bölcsőde helyén régen BMX-páya volt, mellette pedig egy játszótér, ami az évek során nyomtalanul elveszett.