A legnagyobb magyar ellenzéki bástya nem Budapest, hanem Szeged

„Magyarország legnagyobb ellenzéki bástyája ma a közhiedelemmel ellentétben nem Budapest, hanem Szeged városa” – írja a Telexen hétfőn megjelent cikkében Bódi Mátyás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem választási és politikai földrajzra szakosodott kutatója.

A cikk alapvetően azt nézte meg, hogy kik voltak a legsikeresebb polgármesterjelöltek vidéken, kik voltak azok a jelöltek 2019-ben, akik messze saját pártjuk népszerűsége fölé tudtak kerekedni.

Bódi szerint a megyei jogú városokban, belerétve a 2022-ben ezzel a ranggal felruházott Baját és Esztergomot is, megfigyelhető mintázat, hogy a regnáló polgármestereknek a négy évvel ezelőtti választásokon volt néhány százalékpontnyi előnyük, még saját pártjukhoz képest is. A szakirodalomban ezt inkumbens hatásként írják le, és azt jelenti, hogy a választók egy részének sokkal fontosabb az adott városvezető személye, mint a párthovatartozása.

Igaz ez Szegedre is, ahol Botka László 60,6%-os eredménnyel kiemelkedő választási sikert ért el. Érdekes, hogy ez az ellenzéki oldalon is csak a harmadik legjobbnak mondható helyre volt elegendő. A szegedi polgármester 5,5 százalékponttal kapott többet egyéni jelöltjeinél. Ezt a sikerét nagy részben az ellenzéki pártok választókerületi teljesítményének (55,3%) köszönheti Bódi szerint, ami a régióban páratlan eredményt jelent. Ebben a választási körben egyetlen más megyei jogú városban sem értek el hasonlóan jó eredményt az ellenzéki jelöltek.

Botka László személyes sikerét tovább erősíti, hogy 3579 szegedi állampolgár úgy adta le rá szavazatát, hogy egyéni jelöltre más pártok képviselőire voksoltak. Ez az eredmény különösen figyelemre méltó, ha azt a legutóbbi parlamenti vagy önkormányzati választások kontextusában vizsgáljuk, és Bódi szerint itt érdemes kijelenteni, hogy Magyarország legnagyobb ellenzéki bástyája nem Budapest, hanem Szeged, a közhiedelem ellenére.