A szegedi karácsonyfa tövében látható a „migránsmunkásokról” szóló jobbikos vándorkiállítás

„Az olcsó ázsiai vendégmunkások miatt még kevesebb lesz a munkahely, és még kevésbé fogják megfizetni a munkát, így az eddiginél is több magyar lesz kénytelen elhagyni szülőföldjét” – mondta Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok politikusa tegnap, mikor a párt az „Igazság falát” Szegedre is elhozta.

A vándorkiállítás a „migránsmunkásokról” szól, azokról a harmadik világbeli, olcsó vendégmunkásokról, akiket a Jobbik szerint azért telepítenek Orbánék Magyarországra, hogy elvegyék a munkát, letörjék a béreket, hosszú távon megbontsák a kulturális egységét.

Az Alfahír tudósítása szerint Lukács László György, a párt képviselője tegnapi szegedi sajtótájékoztatóján elmondta, Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy 500 ezer új munkaerőre van szükség Magyarországon, amit a jobbikos szerint nagyrészt külföldiekkel akarják megoldani. „A kormány hozzálátott ahhoz az erőszakos, gyorsított iparosításhoz, melynek alapját az akkumulátorgyárak és összeszerelőüzemek adják.”

Szerinte ha ez így megy tovább, Szeged sem marad érintetlen. Azt is mondta, hogy az ilyen, jellemzően távol-keleti üzemekhez érkező ázsiai vendégmunkások migránsgettókban és konténertelepeken fognak élni, és a korábbi menekülttáborokhoz hasonlóan feszültséget és konfliktust gerjesztenek a környéken.

Szerinte a kormányzati politika lehetővé teszi, hogy a cégek minél olcsóbb munkaerőt alkalmazzanak, hiszen a dolgozókat nem védik meg a törvények, a vendégmunkások behozatalát viszont megkönnyítik.

Többek között ezért hívják fel egy országos kampánnyal az emberek figyelmét a problémára, illetve egy online népszavazást is indítottak. „A döntéshozóknak világosan el kell mondani, hogy az az út, amelyen járnak, az egy zsákutca. A magyar dolgozókat meg kell becsülni, és tisztességesen meg kell fizetni, vendégmunkásokra pedig nincs szüksége az országnak” – mondta.

Facebook kép: Béli Balázs / Alfahír