7,5 milliárdos hulladékgazdálkodási projekt zárult le Szegeden

Uniós támogatással 7,5 milliárd forintból csaknem harminc települést érintő, regionális hulladékgazdálkodási projekt zárult le Szegeden és térségében, erről beszélt Mihálik Edvin, Szeged zöld város fejlesztésért felelős tanácsnoka csütörtökön.

A politikus a projekt eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az MTI szerint azt mondta, a Szeged mellett 27 települést érintő fejlesztés elsődleges célja az volt, hogy a lakosságnál keletkező hulladékból minél kevesebb kerüljön a lerakóba. A beruházás legjelentősebb eleme az 5300 négyzetméter alapterületű automata hulladékválogató-üzem építése volt. Itt a lakosságtól gyűjtött kommunálisan hulladék továbbválogatása zajlik, így az anyagában újrahasznosított hulladék aránya a térségben mintegy 40 százalékra emelkedik.

A projekt részeként Szegeden mintegy 30 ezer, a többi településen további 25 ezer a papír-, műanyag és fémhulladék szelektív gyűjtésére szolgáló kukát osztottak ki. Szeged-Szőregen új hulladékudvar épült, Röszkén és Balástyán hulladékszigeteket alakítottak ki, rakodógépeket, valamint öt új hulladékszállító járművet is vásároltak, ismertette a politikus.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Makrai László, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezetője úgy véli, Szeged mindig is élen járt a szelektív hulladékgyűjtésben, a városban az ezt segítő szemléletformálás már az 1990-es évek közepén elindult az általános iskolákban. Szegeden a lakosságtól, illetve a hulladékudvarokon begyűjtött szelektív hulladék, a visszagyűjtött csomagolóanyagok, valamint az építési hulladék aránya 18 százalék. Az új üzemben további 20 százaléknyi anyagot válogatnak ki, amely anyagában újrahasznosítható. Így már jelenleg is teljesítik a 2026-ban életbe lépő, 35 százalékos arányt előíró uniós szabályt.

Az üzemben előaprítást követően dobrostával, légszeparátorral, mágneses, ballisztikai és optikai válogatóval különítik el a szerves anyagot, papírt és a különböző műanyagokat. Az anyagában újrahasznosítható hulladékokat bálázzák, a szerves anyagtól megtisztított, nem újrahasznosítható csomagolóanyagokból pedig másodlagos tüzelőanyagot állítanak elő - ismertette a működés részleteit az ügyvezető.