A történelmi képregények lesznek a főszerepben az idei szegedi képregényfesztiválon

Immár tizenötödik alkalommal rendeznek képregényfesztivált szombaton a szegedi Somogyi-könyvtárban, közölte az MTI. A fesztivál kiemelt témája a történelmi képregények világa lesz idén.

A téma neves szakértőit és művelőit hallgathatják meg az érdeklődők egy kerekasztal-beszélgetés keretében az egykor megtörtént események képregénypanelekben való megjelenéséről. A látogatók az előadásokon bepillanthatnak a francia történelmi képregények világába, izgalmas eszmefuttatást hallhatnak a kard szimbolikájáról mitológiában és képregényekben. A könyvtár épülete előtt pedig látható lesz, hogyan használták az európai kardokat párbajokban, a csatamezőn vagy tornákon. Szó esik arról is, hogy lehet-e hiteles egy történelmi képregény.

Könyvbemutatóval és kiállítással emlékeznek meg a szervezők a magyar képregény elmúlt 150 évéről. Kertész Sándor Buborékban beszélők című – idén megjelent – könyvéről a szerzővel Bán János író, újságíró beszélget majd. A résztvevők hallhatnak még a lengyel képregények zenei világáról, valamint bemutatkozik az SZTE rajz-művészettörténet tanszékének illusztrátorképzése is. A tavaly elindult Képregény és Mitológia sorozatban ezúttal a mesterséges személyekről lesz szó, mitológiai eredetükről, irodalmi és filmes átalakulásukról, majd a képregényekben játszott szerepükről.

A fesztivál kiemelt alkotóvendége idén – a főként fantasy és sci-fi festményeiről, borítóképeiről ismert – Szendrei Tibor grafikusművész lesz. Az illusztrációk, képzőművészeti alkotások mellett a 80-as évek második felétől készít képregényeket, legfrissebb művét, amely Intuíciók – Fantázia és fantasztikum címmel jelent meg, a helyszínen dedikálja is.

Az ismert és ismertségre pályázó képregényrajzolókat alkotás közben figyelhetik meg az érdeklődők. A fesztiválhoz kapcsolódva több tárlat is nyílik, ezekről itt lehet megtudni többet.