Hét kisbuszt adományoztak a Szegedi Tudományegyetemnek

A Tanítsunk Magyarországért! program azzal a céllal indult el, hogy 2030-ra minden mai általános iskolásnak legyen szakmája vagy továbbtanuljon, majd a munkaerőpiacon elhelyezkedve képes legyen magát és a családját eltartani. György László a kezdeményezés mentorainak a Szegedi Tudományegyetemen tartott előadásán kifejtette, a program azért jött létre, mert a világon mindenhol, így Magyarországon is vannak olyan települések, melyek távol vannak a munka és tanulási lehetőségektől.

A program koordinációjáért felelős kormánybiztos az MTI szerint elmondta, a felmérések szerint az ilyen településen élő gyerekek bár mindannyian befejezik az általános iskolát, és bekerülnek a középiskolába, 54 százalékuk nem végzi el azt. A közfoglalkoztatásban korábban 250 ezren vettek részt, ma már csupán 60 ezren. A szakképzési programokban részt vevők havi 9 ezer, hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűként 18 ezer forint ösztöndíjat kapnak, amikor pedig bekapcsolódnak egy duális programba, akár 100 ezer forintot is hazavihetnek.

György László kifejtette, az ilyen településeken élő gyerekeknek más élményekben van részük, mint a városi társainak. Nem, vagy csak nagyon ritkán hagyják el településeiket, a helyzet pedig, amikor otthonuktól távolabb középiskolába, új közösségbe kerülnek, traumatizálja őket. A Tanítsunk Magyarországért! programba jelentkező hallgatók 6–7–8. osztályos általános iskolásokat mentorálva segítenek nekik megismerni a világot, hogy a gyerekek élményekkel gazdagodva, olyan tulajdonságokkal legyenek felvértezve, hogy sikeresen továbbtanulhassanak.

Fotó: Zentai Péter / SZTE NKI

György László úgy fogalmazott, a mentorok energiát visznek ezekbe a közösségekbe, ahol szívesen fogadják őket, a gyerekek nagy testvérként, példaképként tekintenek rájuk. A program a pályaorientációról szól, a mentorok segítenek felismerni, hogy a gyerekek miben tehetségesek, milyen szakmát tudnának megszerezni, és szakképzési centrumokba, leendő munkahelyeikre vagy az egyetemre viszik őket.

A program részeként – a mentorálási munka támogatása érdekében – négy egyetem kapott kisbuszokat.

A Szegedi Tudományegyetemnek hét kisbuszt adományozott az alapítvány.

Az SZTE hatodik féléve, 2021 óta az ország egyetemei közül az egyik legnagyobb hallgatói létszámmal vesz részt az országos programban. Ezalatt 450 mentor több mint 1200 általános iskolást mentorált a régió kistelepülésein, sok hallgató több féléven keresztül segítette mentoráltjai pályaválasztását és élményszerzését. A program sikerét a gyerekek mellett a szülők és a pedagógusok visszajelzései is igazolják.