2031-ben lehet leghamarabb kész a harmadik híd

„Magát a projektet kivették a kormányhatározatból, de ebben az egy esetben úgy tűnik, hogy a tervezési munka folyhat tovább. A déli hídnál ugyanis a kormány nem rendelkezett a finanszírozás megszüntetéséről, ott jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztérium a tervek megrendelője, ez a munka pedig folytatódhat tovább. A döntésnek az a része azonban, hogy ezt a hidat meg is kéne valósítani, az visszavonásra került” – mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a városi televízió Téma című műsorában, amit a Szeged.hu szemlézett pénteken.

Az alpolgármestert a Modern Városok Programmal kapcsolatban kérdezék, ahol felmerült az átkelő kérdése is, itt hangzott el, hogy szerinte a harmadik híd

leghamarabb nyolc-tíz év múlva épülhet meg,

tehát 2031–33 körülre. Nagy a programmal kapcsolatban azt mondta, hogy Szeged szempontjából az első számú fejlesztési projekt régóta a harmadik híd, hiszen ez nemcsak közlekedési, de településfejlesztési jelentőséggel is bír.

Az alpolgármester szerint a projektek leállításából az látszik, hogy hiány van a költségvetésben, és ugye egyelőre az uniós pénzek sem érkeztek meg. „Akkor lehet majd déli híd, amikor megint lesz rá forrás a központi költségvetésben, és lesz rá szándék, hogy megvalósuljon. Na meg hát a kollégákkal szoktuk mondani, hogy egyébként meg mikor a hídépítő lobbinak elfogy a munkája, mert azért ez is egy tényező lehet a jövőben.”

Szegeden vajmi kevés valósult meg Orbán Viktor 2017-es ígéreteiből. Felújították volna a Széchenyi teret, lett volna M47-es, lecserélték volna az összes buszt elektromosra, épült volna kerékpáros-gyalogoshíd, kirakták volna a Mars térről a buszokat, valamint fedett uszoda és sportcsarnok is tervben volt – pardon, utóbbi kettő tényleg megvalósult.

A Tiszavirág Sportuszodával kapcsolatban Nagy Sándor még hozzátette a beszélgetésben, hogy azért valósulhatott meg ilyen hamar, mert az önkormányzatnak már kész tervei voltak, a kormánynak csak a finanszírozásba kellett beszállni, a Pick Aréna elkészültét pedig az Európa-bajnokság részben szegedi rendezése tette szükségessé. Az alpolgármester szerint ezek a beruházások voltak a kormány prioritásai, a többi területen csak a tervezési fázisig jutottak.