Szegednél is látni lehetett a sarki fényt

Százával záporoznak az észlelések a sarki fényről Magyarország teljes területéről. Csongrád-Csanád vármegyéből is több fotó került fel az internetre, egyesek Szegeden is látták a fényszennyezés ellenére. Tóth Gábor Gyula szegedi fotós egy töltésen örökítette meg, de a Napfényfürdő webkameráján is látszódott.

„Az egyik szemem sír, mert a javáról lemaradtam, a másik szemem meg nevet, mert még sosem fogtam északi fényt, az ország déli peremén nagyon ritka látvány. Az alábbi két fotó úgy készült, hogy szabad szemmel szinte nem is voltak láthatóak, az egyik 87, a másik 103 másodperces expozíciós idővel” – írta a fotós.

A sarki fény, vagy aurora borealis látványa különleges eseménynek számít olyan helyeken, mint Magyarország, ahol a jelenség csak rendkívüli körülmények között figyelhető meg. Általában a sarki fényt a földrajzi sarkokhoz közel eső, magasabb szélességi fokokon lehet látni. Magyarország földrajzi helyzete miatt (körülbelül 47° és 48° közötti szélességi fokon fekszünk) a sarki fény itt csak nagyon ritkán, különleges feltételek mellett észlelhető.

Az ilyen kivételes események általában akkor következnek be, amikor a Napból erőteljes koronakitörések történnek, amelyek során a szoláris szélben lévő töltött részecskék száma jelentősen megnő. Ha ezek a részecskék erősebb geomágneses viharokat idéznek elő, az aurora aktivitása megnő, és az láthatóvá válhat alacsonyabb szélességi fokokon is.

Az aurora magyarországi megfigyeléséhez a lehető legjobb feltételek szükségesek: tiszta, felhőtlen égbolt, minimális városi fényhatások és rendkívül erős geomágneses aktivitás. Amikor ezek a tényezők összjátéka megfelelő, akkor még Magyarországról is megpillanthatjuk a jelenséget.

Ön is látta a jelenséget? Küldje el képeit az ugyelet@szegeder.hu címünkre, és feltöltjük cikkünkbe.