Nem normális, hogy október végén villámlik és dörög az ég Szegeden

„Dörög az ég” – ezzel a címmel írtunk cikket múlt szombaton, amikor villámlással járó vihar haladt el Szeged déli határában. Nem véletlenül adtuk ezt a szándékosan egyszerű címet: október végén igen szokatlan, hogy ilyen előfordul. Ebben az időszakban általában már nem jellemzőek az intenzív, heves nyári viharok, mivel a felmelegedett földfelszín és a jelentős mennyiségű vízpára kombinációja, ami ezeket a viharokat táplálja, ekkorra már nem áll fenn. A Kárpát-medencében ilyen körülmények leginkább csak a kora nyári hónapokban adottak.

Az őszi időszakban tapasztalt viharok és a szokatlan meleg hátterében több tényező is áll, mondta Molnár László meteorológus a 24.hu-nak adott nyilatkozatában. Szerinte a klímaváltozás következtében egyre kaotikusabbá váló légkör változásai mögött többek között az El Niño-jelenség áll, amely melegebbé és nedvesebbé teszi a légkört, lehetővé téve intenzív záporok és viharok, valamint akár szupercellák kialakulását is.

Egy másik jelentős hatás a Föld légköri folyamatainak változása, ahol az Egyenlítő és a sarkok közötti hőkülönbség egyensúlyozásában alapvető szerepet játszik a légkör hullámzása és a Golf-áramlat. Azonban a grönlandi jég olvadása miatt gyengülő Golf-áramlat és a polárfront gyakori gyengülése miatt a légkör egyre inkább a légáramlatokon keresztül egyenlíti ki a hőkülönbséget, ami hosszabb időre déli meleg levegőt hozhat észak felé.

A megszokottnál hosszabban tartó meleg időjárás és a viharos időszakok az előttünk álló télre is előrejelzéseket nyújtanak, ahol az El Niño-jelenség befolyásolhatja az időjárást. A jelenség alapját a tengervíz hőmérsékletének anomáliája képezi, ami a passzátszelek gyengülésekor kezdődik el, és amikor az anomália eléri a +1,5 fokot, akár 20%-kal több csapadék hullhat.

A zivatarhoz már csak arra van szükség, hogy nyugati-délnyugati irányból beinduljon az úgynevezett meleg nedves szállítószalag, amelyet az Atlanti-óceán feletti nagy ciklonok generálnak, és melyeknek hidegfrontjai biztosítják a szükséges hőkülönbséget. November közepére azonban a hűvösebb idő és a nyugatias áramlás tér vissza, amivel várhatóan csökken a viharos időjárási szélsőségek valószínűsége.

A meteorológiai prognózisok szerint az ősz lassan, de biztosan érvényesül időjárási viszonyaiban is. Az északabbra fekvő területeken csökken a napfény mennyisége, fokozódik a légköri hőmérsékleti gradient, és a polárfront is erősödő tendenciát mutat. Ennek következtében csökken az atmoszférikus állóhullámok száma, amelyek korábban a meleg levegőt hozták északra. A jellemzően nyugatias légáramlás a megszokott hűvös, novemberi időjárást eredményezi, és az előrejelzések alapján a november közepére már kisebb az esélye a zivatarok kialakulásának. Ez természetesen a jelenlegi előrejelzések szerint áll így, azonban a klímaváltozás hatásai miatt számítani kell az időjárási mintázatok hirtelen és drasztikus megváltozásának lehetőségére is.