Sorozatosan dőlnek a melegrekordok: szombaton Szegeden volt a legmelegebb hajnalban

Folytatódott az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb időjárás, vasárnap reggel Körösszakálon csupán 17,1 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján hétfőn. Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord. A korábbi rekord 16,4 fok volt, amelyet 2019-ben mértek Pécs-Árpádtetőn.

Egyébként szombaton is megdőlt három időjárási rekord. Ekkor Körösszakálon 28,1 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel új országos legmagasabb napi maximum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord kereken 28 fok volt, amelyet Adony állomáson mértek még 2019-ben. Továbbá

a Szeged belterületén lévő meteorológiai állomáson hajnalban csak 20,6 fokig csökkent a hőmérséklet,

ami új országos legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekordot jelent. A korábbi rekord 16 fok volt, amelyet Balatonederics és Iklódbördőce állomásokon 2019-ben mértek. Budapesten, a ferihegyi meteorológiai állomáson hajnalban mindössze 16,2 fokig csökkent a hőmérséklet, ez lett az új fővárosi legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord. A korábbi rekord 15 fok volt, amelyet szintén 2019-ben, Budapest belterületén mértek.

Azt már korábban is megírtuk, hogy pénteken Tiszaalpáron volt a legmelegebb, 30,3 Celsius-fokot regisztráltak délután, ami szintén új rekord, sőt ez a legkésőbb regisztrált 30 fokot meghaladó hőmérséklet a mérések kezdete óta. Az erre a napra vonatkozó rekordot eddig Adony tartotta, ott 2019-ben 26,9 fokot rögzítettek.