Botka László: Szeged ma is első az európai, szabad, demokratikus Magyarországért folytatott harcban

„Húsz éve, 2003-ban állítottunk szobrot Szegeden Nagy Imrének. Ez volt az első szobor, amit polgármesterségem alatt állítottunk. Szeged az első volt a magyar nagyvárosok közül 1848-ban, 1956-ban, 1989-ban is az európai, szabad, demokratikus Magyarországért folytatott harcban. Most is így van. Emlékezzünk az '56-os hősökre!” – osztotta meg gondolatait Botka László polgármester október 23-a alkalmából közösségi oldalán.

A szegedi városvezető nem mondott beszédet, az önkormányzatot elsősorban Binszki József képviselte. A várospolitikai alpolgármester a Városháza előtt felvont nemzeti lobogónál emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára többek között Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterrel, Mihálik Edvin önkormányzati képviselővel, Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselővel, valamint Martonosi Éva jegyzővel.

Ezután a Rákóczi téren megkoszorúzták Nagy Imre szobrát, ahol Binszki többek között arról beszélt, hogy „a szegediek, a szegedi egyetemi hallgatók kulcsfontosságú szerepet játszottak az októberi forradalom kitörésében, ők voltak azok, akik elsőként léptek egységre és emelték fel a hangjukat az igazságtalansággal és az elnyomással szemben.

A DK-s politikus párhuzamot vont az aktuális politikai eseményekkel: Binszki megemlítette például, hogy az '56-os ifjúság az oktatás helyzete, megfizethető lakhatás, a vélemény szabadsága, mindenki számára elérhető kulturális programok miatt is felszólalt, és szerinte ezek mind a mai napig aktuális követelések.

Eközben számos városrészben, például Kiskundorozsmán és Szőregen is volt megemlékezés az elmúlt napokban, de a hivatalos zászlófelvonás előtt is több helyszínen koszorúztak helyi politikusok október 23-ával összefüggésben. Mihálffy Béla viszont Orbán Viktort tekintette meg, aki tavalyhoz hasonlóan idén is vidéken tartotta ünnepi beszédét, most épp Veszprémben.